پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان با استفاده از جراحی

در برخی از خانم هایی که خطر ابتلا به سرطان پستان در آنها بسیار زیاد است، جراحی کردن برای برداشتن پستان ها (ماستکتومی پیشگیرانه) ممکن است گزینه خوبی برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان باشد.

گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:

واتساپ(09023009259)

آیا برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان باید جراحی کنیم؟

در شرایطی می توانید جراحی انجام دهید که:

  • تشخیص وجود جهش در ژن BRCA1 یا BRCA2 با آزمایش ژنتیکی (یا برخی ژن های دیگر که خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد)
  • داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان (وجود افرادی از خویشاوند نزدیک که به سرطان پستان مبتلا هستند)
  • انجام پرتودرمانی قفسه پستان قبل از 30 سالگی
  • مبتلا بودن یکی از پستان های شخص به سرطان (به ویژه اگر سابقه خانوادگی داشته باشد)

برای زنانی که به جهش ژن BRCA1 یا BRCA2 مبتلا هستند، معمولا اوفورکتومی پیشگیرانه (برداشتن تخمدان ها) توصیه شود.

ماستکتومی پیشگیرانه

پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان

ماستکتومی پیشگیرانه یک جراحی برای برداشتن یک یا هر دو پستان بوده و برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان استفاده می شود و در کاهش احتمال ابتلا به سرطان پستان موثر است. در حالی که یک ماستکتومی پیشگیرانه می تواند این خطر را 90٪ یا حتی بیشتر کاهش دهد، اما به طور قطع نمی توان تضمین کرد که بعد از این جراحی شما به سرطان پستان مبتلا نخواهید شد. به این دلیل که حذف همه سلول های پستان حتی با ماستکتومی هم امکان پذیر نیست. سلول های پستان اندکی که می مانند هم ممکن است همچنان به سرطان تبدیل شوند.

دو حالت وجود دارد که پزشک ماستکتومی پیشگیرانه را بیمار توصیه می کند.

  • زنانی که در معرض خطر بسیار بالایی از سرطان پستان هستند

برای زنان این دسته برداشتن هر دو پستان قبل از تشخیص سرطان که به ماستکتومی پیشگیرانه دو طرفه معروف است، می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را در آنها بسیار کاهش دهد.

متأسفانه هیچ راهی وجود ندارد که به طور قطع بدانیم این عمل جراحی برای شخص مفید خواهد بود یا خیر. به عنوان مثال بیشتر زنانی که دارای جهش ژن BRCA1 یا BRCA2 هستند به سرطان پستان مبتلا می شوند. اما انجام ماستکتومی پیشگیرانه قبل از بروز سرطان ممکن است سال های بیشتری به طول عمر آنها بیافزاید. اما همه زنان مبتلا به جهش BRCA1 یا BRCA2 مبتلا به سرطان پستان نمی شوند. حتی گاهی ممکن است برای بعضی از خانم ها این عمل جراحی مفید نباشد. اگرچه آنها با انجام این جراحی می توانند آرامش خاطر پیدا کنند، اما همچنان باید با مشکلات و عوارض این بیماری مقابله کنند.

  • زنانی که در حال حاضر مبتلا به سرطان پستان هستند

برخی از خانم هایی که قبلاً به سرطان پستان مبتلا شده‌اند تصمیم می گیرند که هنگام عمل جراحی، پستان سالم نیز برداشته شده و از بدنش خارج شود. این عمل جراحی که به ماستکتومی پیشگیرانه طرف متقابل یاCPM  معروف است، خطر ابتلا دوباره فرد به سرطان را کاهش می دهد.

این کار به احتمال زیاد گزینه مناسبی برای خانم هایی است که خطر ابتلا به سرطان پستان در آنها وابسته به عوامل مختلفی است؛ مانند جهش BRCA1 یا BRCA2 و داشتن سابقه خانوادگی.

اما برای زنانی که سابقه خانوادگی سرطان پستان یا عوامل خطر دیگری ندارند، استفاده از CPM کم‌تر پیشنهاد می شود. ابتلا بودن یکی از پستان ها به سرطان،خطر ابتلا به سرطان در پستان دیگر را افزایش می دهد؛ اما این خطر معمولاً کم می باشد. درست است که CPM خطر ابتلا به سرطان در پستان دیگر را کاهش می دهد، اما در اکثر خانم ها باعث افزایش مدت عمر آنها نمی شود.

قبل از انجام این نوع جراحی بسیار مهم است که با پزشک معالج خود صحبت کرده و خطرات و عوارض جانبی آن را بررسی کنید. حتی ممکن است بخواهید روش دیگری را امتحان کرده یا با زنانی که این عمل جراحی را انجام داده‌اند صحبت کنید.

اوفورکتومی پیشگیرانه (برداشتن تخمدان ها)

در زنانی که دارای جهش BRCA1 یا BRCA2 هستند خطر ابتلا به سرطان پستان و تخمدان بیشتر است.

اکثر پزشکان توصیه می کنند زنانی که دارای جهش BRCA1 یا BRCA2 هستند، پس از تولد فرزندانشان جراحی کرده و تخمدان های خود را به همراه لوله های فالوپ خارج کنند. این عمل که به عنوان اوفورکتومی پیشگیرانه شناخته می شود خطر ابتلا به سرطان تخمدان را بسیار کاهش می دهد. برخی مطالعات نشان داده‌اند که این جراحی می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را هم کاهش دهد، اگرچه برخی از مطالعات اخیر این موضوع را زیر سوال برده‌اند. برخی از خانم ها هم تصمیم می گیرند این جراحی را به همراه ماستکتومی پیشگیرانه انجام دهند.

برداشتن تخمدان ها باعث می شود زن به یائسگی مبتلا شده و علائمی مانند گرگرفتگی، مشکلاتی در خواب، خشکی واژن، پوکی استخوان و اضطراب یا افسردگی داشته باشد. همنطور که گفتیم با وجود چنین عوارضی باید با پزشک مربوطه صحبت کرده و به خوبی در مورد مزایا، خطرات و عوارض جانبی این نوع جراحی آگاه باشید.

گزینه های دیگر برای کاهش خطر سرطان پستان

اگر نگران خطر ابتلا به سرطان پستان هستید، با یک پزشک صحبت کنید. آنها می توانند با بررسی سن، سابقه خانوادگی و سایر عوامل به شما کمک کنند. اگر در معرض خطر ابتلا به این بیماری باشید، می توانید داروهایی مصرف کنید که به کاهش خطر سرطان کمک می کنند. حتی می توانید غربالگری یا آزمایش های دیگری علاوه بر ماموگرافی داشته باشید.

همچنین موارد دیگری وجود دارد که همه زنان می توانند برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان انجام دهند؛ از قبیل تحرک داشتن، ماندن در وزن استاندارد و پرهیز از مصرف الکل.

cancer

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا