ژنتیک سرطان | آیا سرطان ارثی است ؟

سرطان ارثی

سرطان یک بیماری شایع است و تقریباً در هر خانواده تعدادی از اعضای آن مبتلا به سرطان می شوند. با این حال ، این به طور کلی به این معنی نیست که خانواده ها استعداد ارثی سرطان را دارند. اکثر قریب به اتفاق موارد سرطان از اثر ترکیبی از تأثیرات ارثی و همچنین خارجی ، مانند عوامل محیطی و سبک زندگی ناشی می شود.

گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:

واتساپ(09023009259)

سرطان ارثی
سرطان ارثی

آیا سرطان ارثی می باشد ؟

سرطان ارثی نیست. بلکه تنها یک نقص ژنتیکی است که می تواند منجر به سرطانی شود که به ارث می رسد ، به این معنی که استعداد ابتلا به سرطان یا افزایش خطر ابتلا به آن می تواند ارثی باشد. با این حال ، این یک امر شایع نیست. طبق برآوردهای فعلی ، از هر 10 مورد سرطان تنها حدود یک مورد با استعداد ارثی مرتبط است.

نقص ژنتیکی ارثی لزوماً به همه اعضای یک خانواده منتقل نمی شود و همچنین هر فردی که ژن معیوب یکسانی را دریافت کند به سرطان مبتلا نخواهد شد.

همچنین لازم به یادآوری است که تغییرات ژنتیکی در تومورهای سرطانی از نظر ژنتیکی به فرزندان منتقل نمی شود.

 

چگونه سرطان ارثی شناسایی می شود؟

سرطان ارثی
سرطان ارثی

ویژگی های ژنتیکی سرطان را می توان با شروع سرطان که در سنین بسیار کمی اتفاق می افتد یا بسیاری از اعضای نزدیک از یک خانواده از همان نوع سرطان رنج می برند ، تشخیص داد.

نقص های ژنتیکی که زمینه مستعد شدن ابتلا به سرطان را فراهم می کند بسیار متنوع است. ممکن است نادر باشند ، ممکن است شامل تغییرات ژنتیکی باشد که خطر سرطان زیادی دارند ، یا تغییراتی که خطر ناچیزی دارند ، یا مواردی دیگر.

امروزه ، ما تنها در مورد برخی از نقایص ژنتیکی که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند ، اطلاع داریم ، اما نه همه موارد. بسیاری از ژن ها هنوز در حال بررسی هستند.

سرطان پستان ارثی

سرطان پستان شایع ترین شکل سرطان در بین زنان است. تقریباً 5000 زن و حدود 20 مرد به این بیماری مبتلا می شوند. بر اساس آنچه در حال حاضر می دانیم ، حدود 10 درصد سرطان های پستان ارثی است. شناخته شده ترین ژن هایی که خطر بالایی در ایجاد سرطان پستان و تخمدان دارند ، ژن های BRCA1 و BRCA2 هستند. یک ژن مشکوک نیز وجود دارد که با خطر متوسط ​​ابتلا به سرطان پستان در ارتباط است.

لازم است در مورد استعداد ارثی سرطان پستان از موارد زیر اطلاع داشته باشید:

  • حداقل سه از چهار خویشاوند در بین یک خانواده ، سرطان پستان یا تخمدان داشته اند
  • یکی از بستگان نزدیک در سنین جوانی مبتلا به سرطان بوده است
  • هم سرطان پستان و هم تخمدان در یک خانواده رویت شده است
  • یک مرد در خانواده خود به سرطان پستان مبتلا شده است

سرطان روده بزرگ ارثی

حدود دو-سه درصد موارد جدید سرطان روده بزرگ که هر ساله کشف می شود ، ارثی است.

چنانچه پزشکان با موارد زیر مواجه شوند ، ممکن است آن را سرطان روده بزرگ تلقی کنند:

  • حداقل سه نفر از نزدیکان خانواده به سرطان روده بزرگ مبتلا شده باشند و حداقل یکی از آنها زیر 50 سال داشته باشد.
  • علاوه بر سرطان روده بزرگ ، آندومتر ، روده کوچک ، مجرای ادرار یا لگن نیز در بستگان نزدیک یک خانواده رویت شده است.

در فنلاند حدود 380 خانواده بزرگ وجود دارد که نقص ژن در آنها زمینه مستعد شدن ابتلا به سرطان روده بزرگ غیر پولیپوز ارثی (سندرم لینچ) را فراهم می کند.

 آیا سرطان ریه ارثی است ؟

تنها تعداد محدودی از سرطان های ریه ناشی از ژن های موروثی هستند. همانطور که اشاره کردیم، ژن ها بخشی از DNA هستند که دستورالعمل های لازم برای فعالیت های سلول های را صادر می کنند. ژن ها نحوه رشد، تقسی و زمان مرگ سلول را نیز مشخص می نمایند.

 آیا سرطان ریه ارثی است
آیا سرطان ریه ارثی است

حتی اگر سرطان ریه در خانواده شما سابقه داشته باشد، باز هم ژن های موروثی سرطان نقش زیادی برای مبتلا شدن شما به این سرطان ندارند. واقعیت این است که عوامل محیطی اثر گذاری بیشتری در ابتلا به سرطان ریه دارند. به عنوان مثال اگر در خانه ای زندگی می کنید که پدرتان زیاد سیگار می کشد، احتمال اینکه دود سیگار او موجب سرطان ریه شما شود بیشتر از ژن هایی است که به شما منتقل کرده.

همچنین قرار داشتن در معرض عوامل شیمیایی سرطان زا نیز می تواند شانس بروز سرطان ریه را افزایش دهد. بیشتر کارگران معادن یا کسانی که با مواد شیمیایی خطرناک سروکار دارند در خطر ابتلا به سرطان ریه هستند.

با این وجود اگر سابقه خانوادگی سرطان ریه در خانواده شما (به ویژه خانواده نزدیک) وجود داشته باشد و ژن های این سرطان را در بدن خود داشته باشید، شانس مبتلا شدنتان به سرطان ریه دو تا سه برابر افراد عادی خواهد بود. بنابراین اگر سابقه سرطان ریه ارثی ارید بهتر است بیشتر مراقب خودتان باشید.

آیا سرطان معده ارثی است ؟

افرادی که دارای چندین فامیل درجه یک (مادر، پدر، خواهر، برادر) هستند که سرطان معده داشته اند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان معده قرار دارند. علاوه بر این، در صورت داشتن سابقه خانوادگی از برخی بیماری های ارثی و جهش های ژنتیکی، خطر ابتلا به سرطان معده بیشتر می شود. شامل:

  • سابقه سرطان کولورکتال ارثی غیر پولیپوزی: این سرطان قسمت پایینی دستگاه گوارش را درگیر می کند و با جهش های ژنی ارثی مرتبط است.
  • پولیپ آدنوماتوز خانوادگی: این بیماری ارثی با رشد زودرس پولیپ در سراسر روده بزرگ مشخص می شود.
  • جهش های ژنی BRCA1 یا BRCA2: برخی جهش های ژنتیکی ارثی با ایجاد انواع خاصی از سرطان از جمله سرطان معده مرتبط هستند. این ژن ها در ابتلا به سرطان سینه نیز دخیلند.
  • گروه خونی A: افراد دارای گروه خونی A بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستند. البته محققان هنوز نمی دانند چرا؟!

درک ما از بیماری ها و سرطان های ارثی روز به روز افزایش پیدا کرده و هر روز بیشتر با این پدیده پیچیده آشنایی پیدا می کنیم. به هر صورت به یادداشته باشید که چنانچه سابقه ابتلا به سرطان در خانواده نزدیک شما وجود دارد، حتما با یک متخصص یا مشاور ژنتیک سرطان صحبت کنید.

کسانی که سابقه خانوادگی سرطان دارند باید به صورت منظم تحت آزمایش قرار بگیرد تا در صورت بروز این بیماری به سرعت آن را پیدا و درمان کنند.

آیا سرطان معده ارثی است
آیا سرطان معده ارثی است

آزمایش ژنتیکی سرطان | آیا با آزمایش ژن می توان سرطان را تشخیص داد؟

 

با استفاده از آزمایش ژن نمی توان سرطان را یافت ، اما با کمک تحقیقات ژنتیکی فعلی می توان برخی از نقایص ژنی مستعد سرطان را تشخیص داد.

در حال حاضر ، هیچ آزمایش ساده ژنتیکی برای علاقه مندان به آزمایش وجود ندارد. آزمایش ژنتیکی سرطان فقط در مواردی استفاده می شود که شواهد واضحی مبنی بر احتمال وراثت احتمالی به سرطان وجود داشته باشد.

اگر خطر ارثی بودن سرطان شما را نگران کرده است ، می توانید از طریق مشاوره ژنتیک تیم بهایند اطلاعات بیشتری کسب کنید.

آزمایش ژنتیکی سرطان
آزمایش ژنتیکی سرطان

مشاوره ژنتیک در مورد سرطان

 

سخنی با شما

پیشگیری از سرطان

دوست عزیز، چنانچه در مورد سلامت خود نگران هستید و به آن اهمیت می دهید یا سابقه ابتلا به نوعی سرطان در خانواده تان را دارید ، به شما توصیه می کنیم پیش از بروز هرگونه مشکل احتمالی با پزشک مشورت کنید. سرطان در بسیاری از موارد قابل پیشگیری است یا چنانچه در مراحل اولیه کشف شود بسیار درمان پذیر است.

یکی از اعضای خوب و حرفه ای تیم پزشکان بهایند سرکار خانم دکتر امینه سادات واقفی دارای بورد تخصصی پاتولوژی از دانشگاه علوم پزشکی تهران ، فلوشیپ هماتوپاتولوژی از اسپانیا ، فلوشیپ کانسرژنتیک از آمریکا ، و مشاور ژنتیک سرطان/سرطان های ارثی یا خانوادگی هستند که کمک شایانی در زمینه پیشگیری از سرطان ارائه می دهند. چنانچه به سلامت خود اهمیت می دهید ، توصیه می کنیم مشاوره ای با ایشان داشته باشید.

جهت مشاوره ژنتیک در مورد سرطان با سرکار خانم دکتر امینه سادات واقفی کلیک کنید.

امیدواریم این مطلب در نظرتان مفید واقع شده باشد. برای تان آرزوی سلامتی می کنیم.

گروه پژوهش و تحقیقات بهایند

ویرایش : ناصری

[button link=”https://www.allaboutcancer.fi/facts-about-cancer/genetics/#54448733″ newwindow=”yes”] منبع[/button]

7 دیدگاه دربارهٔ «ژنتیک سرطان | آیا سرطان ارثی است ؟»

  1. سلام بر شما سادات گرامی
    خانم من به اثر سرطان شوش بعد از 13ماه تداوی فوت کرد من پلان دارم که با همشیره وی ازدواج کنم نگرانی من از ارثی بودن بیماری است مشوره شما برای من چه خواهد بود !
    قاسمی
    از افغانستان

    1. فرزانه جعفری

      سلام توصیه می کنیم مشاوره ژنتیک سرطان انجام بدین تا بهتر بتونیم راهنماییتون کنیم

    1. فرزانه جعفری

      سلام لطفا سوالتون رو واضح تر بیان کنید بتونیم راهنماییتون کنیم.

  2. سلام خانم دکتر
    خواهر من 17 ساله بود که دچار بیماری هوچکین (سرطان غدد لنفاوی) بوده که بعد از 6 ماه درمان کاملا خوب شد و الان که 26 سالشه میخواد ازدواج کنه آیا مشکلی برای ازدواج یا در آینده بچه دار شدن ایشون نداره؟
    ممنون میشم پاسخ بدین.

    1. تیم پزشکان بهایند

      سلام دوست عزیز توصیه می کنیم با متخصص انکولوژی مشاوره داشته باشن و مدارکشون بررسی بشه

  3. سلام خانم داکتراسم من معصومه است و مدت 3 هفته میشودسینه چپم دردوسوزش دارد به متخصص مامایی هم مراجعه کردم خوب نشده برادرم شش ماه پیش به اثرسرطان فوت کرد آیا سرطان ارثی بوده میتواند مشکل من ازچی قراراست؟میشه کمی توضیح بدهید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا