هیچ روش مطمئنی برای جلوگیری از سرطان پستان وجود ندارد. اما مواردی وجود دارد که با انجام دادن آنها، کاهش ریسک سرطان پستان را انجام داد. بسیاری از عوامل عوامل مثل پیر شدن هستند که کنترل آنها کنترل در دست شما. اما عوامل دیگر قابل تغییر بوده و خطر این بیماری را را کاهش می دهند.
گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:
برای زنانی که به در معرض خطر بالایی برای ابتلا به سرطان پستان هستند، این اقدامات بسیار مفید بوده و خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد.
همه زنان
داشتن وزن سالم : افزایش وزن بدن در بزرگسالان، خطر ابتلا به سرطان پستان را بعد از یائسگی برای آنها به دنبال دارد. انجمن سرطان آمریکا توصیه کرده تا در طول زندگی در یک وزن سالم باقی بمانید. برای این کار مصرف غذای خود را متعادل کرده و با فعالیت های بدنی، از افزایش وزن و چاقی مفرط خودداری کنید.
از نظر جسمی فعال باشید: بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که فعالیت بدنی متوسط تا شدید با کاهش ریسک سرطان پستان همراه است. بنابراین انجام فعالیت بدنی منظم بسیار مهم می باشد. انجمن سرطان آمریکا اعلام کرده که بزرگسالان هر هفته حداقل 150 دقیقه با شدت متوسط یا 75 دقیقه فعالیت بسیار شدید، ترجیحاً در طول هفته، داشته باشند.
- فعالیت متوسط هر چیزی است که باعث می شود شما به سختی نفس بکشید. این نوع فعالیت باعث افزایش جزئی ضربان قلب و تنفس می شود.
- فعالیت های شدید با شدت بیشتری انجام می شوند و باعث افزایش ضربان قلب، تعریق و تنفس بسیار سریع می شوند.
محدود کردن/ اجتناب از مصرف الکل: حتی مقادیر کم مصرف الکل خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد. انجمن سرطان آمریکا در بیانیهای اعلام کرده که زنان روزانه بیش از 1 نوشیدنی الکلی مصرف نکنند. هر نوشیدنی دارای 12 اونس آبجو، 5 اوننج شراب و 1.5 اونس از مشروبات سنگین می باشد.
آیا بین رژیم غذایی / ویتامین ها و خطر سرطان پستان ارتباطی وجود دارد؟
اگرچه اضافه وزن، چاقی و فعال نبودن از لحاظ جسمی با خطر ابتلا به سرطان پستان در ارتباط است، اما هنوز ارتباط بین رژیم غذایی و سرطان پستان مشخص نیست. نتایج برخی از مطالعات نشان داده است که رژیم ممکن است نقشی در بروز سرطان پستان داشته باشد. در حالی که برخی دیگر ادعا می کنند که رژیم غذایی بر روی سرطان پستان تأثیری ندارد.
برخی از مطالعات سرطان پستان نشان دادهاند که رژیم های غذایی حاوی میوه و سبزیجات در کاهش ریسک سرطان پستان موثر هستند. البته این موضوع هنوز در حال تحقیق بوده و توسط همه افراد فعال در این زمینه تایید نشده است.
تا کنون هیچ مدرک محکمی وجود ندارد که مصرف ویتامین و یا هر نوع مکمل رژیم غذایی، خطر سرطان پستان را کاهش دهد.
سایر عواملی که ممکن است خطر سرطان پستان را کاهش دهد: زنانی که حداقل برای چند ماه به فرزند خود شیر می دهند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان در آن ها کاهش یابد.
نکته: استفاده از هورمون درمانی بعد از یائسگی، می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. برای جلوگیری از این اتفاق، در مورد راههای دیگری غیر از هورمون درمانی برای درمان علائم یائسگی با پزشک خود صحبت کنید.
زنانی که بیشتر در معرض خطر سرطان پستان هستند
اگر زنی به دلیل عواملی مثل سابقه خانوادگی، جهش ژنی مانند ژن BRCA1 یا BRCA2 و ابتلا به DCIS یا LCIS در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان است، مواردی وجود دارد که با انجام آن ها می تواند به کاهش احتمال خطر سرطان پستان کمک کند.
- مشاوره ژنتیک و آزمایش سرطان پستان
- مشاهده و بررسی دقیق پستان برای یافتن علائم اولیه سرطان پستان
- مصرف داروهایی برای کاهش خطر سرطان پستان
- جراحی پیشگیرانه
پزشک شما می تواند در تعیین میزان خطر ابتلا به سرطان پستان به شما کمک کند.
مشاوره و آزمایش ژنتیکی
اگر فکر کنید ممکن است یک جهش ژن را به ارث برده باشید که خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد، می توانید در مشاوره ژنتیک با پزشک خود صحبت کرده و صورت لزوم یک آزمایش انجام دهید. اگر در آزمایش مشخص شد که جهش ژنی دارید، گزینه های زیر را بررسی کنید.
مشاهده دقیق
در مورد زنانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند و نمی خواهند به مصرف دارو یا جراحی روی بیاورند، برخی پزشکان مشاهده دقیق را به آنها توصیه می کنند. این رویکرد شامل موارد زیر است:
- مراجعه مکرر به پزشک (هر ۶ تا ۱۲ ماه) برای معاینات و ارزیابی وضعیت پستان
- شروع غربالگری سرطان پستان با ماموگرافی سالانه در سنین پایین تر
- انجام یک آزمایش غربالگری دیگر مانند MRI
گرچه این روش خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش نمی دهد، اما ممکن است به درمان زود هنگام کمک کند.
مصرف داروهایی برای کاهش ریسک سرطان پستان
گاهی اوقات با تجویز دارو می توان برای خطر ابتلا به سرطان پستان را در بعضی از خانم ها کاهش داد.
داروهایی مانند تاموکسیفن (Tamoxifen) و رالوکسیفن (raloxifene) عملکرد استروژن را در بافت پستان مسدود می کنند. تاموکسیفن را قبل از یائسگی هم می توانید مصرف کنید، در حالی که رالوکسیفن فقط برای زنانی که یائسگی را پشت سر گذاشتهاند استفاده می شود. سایر داروها مانند مهارکننده های آروماتاز نیز ممکن است گزینهای برای زنانی که در دوران یائسگی هستند باشد. همه این داروها می توانند عوارض جانبی داشته باشند، بنابراین دانستن فواید و خطرات احتمالی مصرف آنها بسیار مهم است.
جراحی پیشگیرانه در زنانی که ریسک سرطان پستان بسیار بالایی دارند
برای عده کمی از زنانی که خطر ابتلا به سرطان پستان در آنها بسیار زیاد است، عمل جراحی برای برداشتن پستان ها (ماستکتومی پیشگیرانه) گزینه مناسبی است. گزینه دیگر برداشتن تخمدان ها، منبع اصلی استروژن در بدن می باشد.عمل جراحی می تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد، اما نمی تواند آن را به طور کامل از بین ببرد و حتی عوارض جانبی مخصوص به خودش را دارد.
قبل از اینکه تصمیم بگیرید کدام یک از این گزینه ها برای شما مناسب است، با پزشک معالج خود صحبت کنید.