سرطان چیست ؟

سرطان می تواند در هر مکانی از بدن ایجاد شود. هنگامی که رشد سلول ها از کنترل خارج شده و کنار یکدیگر تجمع می یابند، سرطان ایجاد می شود. این اتفاق عملکرد بدن را مختل می کند. برای بسیاری از افراد سرطان قابل درمان است. در حقیقت تعداد بیشتری از افراد با وجود ابتلا سرطان، آن را درمان کرده و به زندگی خود ادامه می دهند.

گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:

واتساپ(09023009259)

در این مقاله ما توضیح خواهیم داد که سرطان چیست و چگونه درمان می شود.

اصول اولیه سرطان

سرطان فقط یک بیماری نیست. انواع بسیاری از سرطان وجود دارد. یعنی سرطان می تواند در ریه ها، پستان، روده بزرگ یا حتی در خون ایجاد شود. سرطان ها به نوعی به هم شبیه هستند، اما در راه‌هایی که رشد کرده و گسترش می ‌یابند با هم تفاوت دارند.

سرطان‌ها چطور شکل می گیرد؟

سلول‌ هایی که در بدن ما هستند، هر کدام وظایف مختلفی دارند. سلول‌های عادی در زمان و به روش های منظمی تقسیم می ‌شوند. زمانی که سلول ها فرسوده یا آسیب ‌دیده باشند، می ‌میرند و سلول ‌های جدید جای آنها را می ‌گیرند. سرطان زمانی رخ می دهد که رشد این سلول ‌ها از کنترل خارج می ‌شود. سلول ‌های سرطانی هم در حال رشد و تولید سلول ‌های جدید هستند، اما تعداد این سلول ها از میزان عادی بیشتر می شود. این اتفاق باعث بروز مشکلاتی در بخشی از بدن می ‌شود که سرطان در آن ایجاد شده ‌است.

سلول‌ های سرطانی می ‌توانند به قسمت‌ های دیگر بدن نیز سرایت کنند. به عنوان مثال، سلول‌ های سرطانی ریه می ‌توانند به استخوان‌ها رفته و در آنجا رشد کنند. هنگامی که سلول‌ های سرطانی گسترش می ‌یابند، متاستاز (meh-TAS-tuh-sis) نامیده می‌ شود. اگر سرطان ریه به استخوان ‌ها هم برسد، همچنان به آن سرطان ریه گفته می ‌شود. از نظر دکترها سلول‌ های سرطانی موجود در استخوان ‌ها شبیه سلول های سرطانی ریه به نظر می ‌رسند. در نتیجه به آنها سرطان استخوان نمی گویند، مگر اینکه در استخوان ‌ها ایجاد شوند.

سرطان‌ها در چه چیزهایی تفاوت دارند؟

بعضی از سرطان‌ها رشد کرده و در بدن پخش می ‌شوند. برخی دیگر آهسته‌تر رشد می‌ کنند. آن ‌ها همچنین به روش ‌های مختلفی به درمان پاسخ می ‌دهند. برخی از انواع سرطان با جراحی درمان می‌ شوند؛ در حالی که دیگر به داروها یا همان شیمی ‌درمانی واکنش نشان می ‌دهند. معمولا برای بدست آوردن بهترین نتیجه از درمان، از دو یا چند روش درمانی استفاده می ‌شود.

تومور چیست؟

سرطان چیست

اغلب سرطان ‌ها یک غده به نام تومور را تشکیل می ‌دهند. البته همه این توده ها سرطان نیستند. پزشکان تکه‌ای از آن را طی جراحی بیرون آورده و آن را بررسی می کنند تا تشخیص دهند که آیا به سلول های سرطانی تبدیل شده اند یا خیر. توده هایی که سرطانی نیستند، خوش خیم (benign) نامیده می‌شوند. اما توده هایی که سرطانی هستند بدخیم (malignant) نامیده می ‌شوند.

بعضی از سرطان‌ ها مانند لوسمی (leukemia) یا همان سرطان خون وجود دارند که باعث ایجاد تومورها نمی شوند. بلکه  سلول‌ های خونی سرطانی می شوند.

سرطان در چه مرحله‌ای است؟

بعد از اینکه شخصی به سرطان مبتلا شود، پزشک لازم است که بداند سرطان تا چه مقدار رشد کرده و در بدن پخش شده است که به آن تعیین مرحله بیماری گفته می شود. ممکن است شنیده باشید که افراد مبتلا به این بیماری می‌ گویند سرطان آن‌ها در مرحله 1 یا مرحله 2 است. دانستن مرحله سرطان به پزشک در تصمیم‌ گیری درباره نوع درمان کمک زیادی می ‌کند.

برای هر نوع سرطان، آزمایش ‌هایی وجود دارند که برای تشخیص مرحله سرطان انجام می شوند. به همین ترتیب مرحله های پایین‌تر (مانند مرحله ۱ یا ۲) به این معنی است که سرطان زیاد پخش نشده است. مراحل بالاتر بیماری (مانند مرحله ۳ یا ۴) نیز به این معنی هستند که بیماری در بدن گسترده‌تر شده است. مرحله ۴ بالاترین مرحله می باشد.

از پزشک خود بخواهید که مراحل سرطان شما را مشخص کرده و درباره آن توضیح کافی به شما دهد.

سرطان پستان چگونه درمان می شود؟

سرطان چیست

سرطان پستان به چندین روش درمان می شود. نوع روش درمان به نوع سرطان پستان و میزان گسترش آن بستگی دارد. افراد مبتلا به سرطان پستان اغلب باید بیش از یک نوع درمان را انجام دهند تا به بهبودی کامل برسند.

  • عمل جراحي: در این روش پزشکان ممکن است بخشی یا تمام بدن بیمار را که سرطان در آن رشد کرده خارج کنند. به عنوان مثال برای سرطان پستان ممکن است بخشی از (یا همه) پستان برداشته شود. برای سرطان پروستات نیز ممکن است غده پروستات خارج شود. جراحی برای همه انواع سرطان استفاده نمی شود. به عنوان مثال سرطان های خون مانند لوسمی با داروها درمان می شوند.
  • شیمی درمانی: در این روش از داروهای مخصوص برای کوچک کردن یا از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کنند. این داروها گاهی به صورت قرص بوده و گاهی باید به بدن بیمار تزریق شوند.
  • پرتو درمانی: از پرتوهای پر انرژی مانند پرتو ایکس برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. این روش می تواند به تنهایی یا با جراحی و شیمی درمانی استفاده شود.

کدام درمان برای من بهتر است؟

درمان سرطان شما بستگی به این دارد که پزشک تصمیم بگیرد کدام روش برای شما بهتر و موثر می باشد. بعضی از سرطان ‌ها نسبت به عمل جراحی بهتر واکنش می‌ دهند؛ در حالی که برخی دیگر به شیمی ‌درمانی یا پرتو درمانی واکنش بهتری دارند. دانستن نوع سرطان اولین قدم به سمت این موضوع است که کدام درمان بهترین روش برای شما خواهد بود.

همچنین مرحله سرطان شما نیز به پزشک کمک خواهد کرد تا بهترین درمان را برای شما انتخاب کند. یک سرطان در مرحله 3 یا 4 به احتمال زیاد به درمان های قوی مانند شیمی ‌درمانی بهتر واکنش می‌ دهد.

به علاوه میزان سلامتی بدن شما نیز نقش مهمی در تصمیم‌ گیری درباره درمان سرطان ایفا می ‌کند. همچنین هر کدام از روش های درمانی که گفتیم یکسری اثرات جانبی هم دارند. بنابراین باید همه این موارد را بررسی کرده و از پزشک خود سوال کنید. از پرسیدن سوال نترسید. این حق شماست که بدانید کدام درمان بیشتر به شما کمک می‌ کند و چه تاثیرات جانبی نیز دارد.

چرا این اتفاق برای من افتاد؟

افراد مبتلا به سرطان اغلب می ‌پرسند: ” من چه کار اشتباهی کردم؟ یا “چرا من به این بیماری مبتلا شدم؟”

پزشکان هنوز دلیل قطعی ایجاد سرطان را نمی ‌دانندبه همین دلیل مردم ممکن است ایده ‌های مختلف خودشان را در مورد این بیماری بیان کنند.

اگر این احساسات را دارید که کار اشتباهی انجام داده و به سرطان مبتلا شده‌اید، تنها نیستید. اندیشه‌ ها و باورهایی مانند این در افراد مبتلا به سرطان بسیار رایج است. باید بدانید که سرطان یک مجازات برای اعمال گذشته شما محسوب نمی‌ شود. سعی کنید خودتان را سرزنش نکنید و به دنبال راه‌ هایی برای جلوگیری و گسترده شدن سرطان بگردید.

چگونه با عزیزان خود در رابطه با سرطان صحبت کنیم؟

صحبت کردن در مورد سرطان بسیار دشوار است، حتی با افرادی که دوستشان دارید. فهمیدن این موضوع که به سرطان مبتلا هستید، می‌ تواند احساسات مختلفی در شما را تحریک کند؛ مانند ناراحتی، عصبانیت و ترس. حتی بعضی وقت‌ها سخت است بدانید چه احساسی دارید، به همین دلیل معمولا با دیگران خیلی کم‌تر حرف می ‌زنید.

در ادامه چند نکته برای کمک به شما و عزیزانتان برای مقابله با سرطان آورده شده ‌است:

  • به محض این که متوجه شدید سرطان دارید، به خانواده و دوستان خود درباره سرطان خبر دهید. دیر یا زود همه می فهمند که شما سرطان دارید. اگر از طرف شما چیزی نشنیده باشند، ممکن است احساس خوبی نداشته باشند.
  • زمانی که با آن‌ها صحبت می‌ کنید، توضیح دهید که چه نوع سرطانی داشته و چگونه درمان می ‌شود.
  • به دوستان و خانواده‌تان اجازه دهید تا به شما کمک کنند. اگر می خواهید به مطب دکتر بروید، آنها را همراه خود ببرید.
  • به افرادی که به شما نزدیک‌تر هستند بگویید چه احساسی دارید. این کار ممکن است آسان نباشد، اما می ‌تواند یک روش بسیار مهم برای جلب حمایت شما در مواقع لازم باشد.
  • اگر یکی از دوستان یا خانواده‌تان مدام به شما می گویند که شاد باشید، آن هم وقتی احساس خوبی ندارید، بهتر از آن‌ ها بخواهید که فقط به سخنان شما گوش دهند و نگویند که چه کار کنید. گاهی اوقات لازم است شما فقط در مورد قضیه‌ای که آزارتان می دهد صحبت کنید.
  • شما ممکن است قادر به انجام کارهایی که قبل از ابتلا به سرطان انجام می‌دادید نباشید. اگر این اتفاق افتاد حتما خانواده و دوستانتان را در جریان بگذارید.

 

اصطلاحات مربوط به سرطان

  • خوش خیم (Benign) : توده‌ای که سرطانی نیست.
  • نمونه برداری (Biopsy): خارج کردن یک تکه از بافت به منظور بررسی سلول‌ های موجود در آن
  • سرطان (Cancer): واژه مورد استفاده برای توصیف بیش از 100 نوع بیماری که در آن رشد سلول‌ها از کنترل خارج می‌ شوند یا تومور سرطانی ایجاد می شود.
  • شیمی‌درمانی (Chemotherapy): استفاده از داروها برای درمان بیماری‌ها. این واژه بیشتر به داروهایی که برای درمان سرطان به کار می‌ روند اشاره می‌ کند.
  • بد خیم (Malignant): وجود توده سرطانی در آن قسمت از بدن
  • متاستاز (Metastasis): گسترش سلول‌ های سرطانی در بخش ‌های مختلف بدن از طریق سیستم لنفاوی یا جریان خون
  • انکولوژیست (Oncologist): پزشک معالج افرادی که سرطان دارند.
  • پرتو درمانی (Radiation therapy): استفاده از اشعه ‌هایی با انرژی بالا مانند اشعه ایکس برای درمان سرطان
  • بهبودی (Remission): زمانی که علائم یا نشانه های سرطان تا حدی یا کاملا از بین رفته‌ است.
  • مرحله (Stage): این واژه نشان می دهد سرطان تا چه حد در بدن گسترش یافته است.

cancer

4 دیدگاه دربارهٔ «سرطان چیست ؟»

  1. بسیار عالی و مفید بود،
    به عنوان یک همراه که 4 سال تجربه همراهی نزدیکترین ادم زندگیم برای مبارزه با این میهمان های ناخوانده را دارم،مطالب کاملا درست بود
    از شما تشکر میکنم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا