رادیوتراپی برای بیماران سرطانی | مقابله با عوارض رادیوتراپی

پرتو درمانی چه زمانی انجام میشود

مراکز براکی تراپی در ایران

پرتودرمانی یا رادیوتراپی با استفاده از امواج پر انرژی ، سلول های تومور را از بین می برد و سرطان را درمان می کند. هدف از این درمان از بین بردن یا آسیب رساندن به سلول های سرطانی بدون آسیب رساندن به سلول های دیگر است.

گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:

واتساپ(09023009259)

این درمان می تواند در عین مفید بودن ، منجر به بروز عوارض جانبی ای شود که در هر فرد متفاوت است. عوارضی که ممکن است در شما بروز پیدا کند به نوع رادیوتراپی تان ، میزان دریافت اشعه ، بخشی از بدن که تحت درمان قرار می گیرد و در کل به سلامتی تان بستگی دارد.

انواع رادیوتراپی

هیچ راهی برای پیش بینی تأثیر اشعه بر روی شما وجود ندارد. ممکن است عوارض جانبی کم و بسیار خفیف ناشی از درمان داشته باشید. در حالی که ممکن است شخص دیگری مشکلات زیادی داشته باشد یا عوارضش بسیار شدید باشد.

هنگامی که پرتودرمانی دریافت می کنید ، با یک متخصص رادیوتراپی در ارتباط خواهید بود. مهم است که با وی در مورد اینکه این درمان ممکن است چه احساسی در شما ایجاد کند و اینکه برای بهتر شدن چه کاری می توانید انجام دهید ، صحبت کنید. اگر درمان باعث ناراحتی شما می شود ، به پزشک تان اطلاع دهید. اگر کادر درمان خود را در جریان بگذارید ، آنها می توانند در برطرف کردن هر گونه مشکلی به شما کمک کنند.

 

عوارض رادیوتراپی چیست و چقدر طول می کشد تا عوارض رادیوتراپی ایجاد شوند؟

روزهای بعد از پرتودرمانی

اشعه نه تنها باعث از بین رفتن یا کندی رشد سلول های سرطانی می شود ، بلکه می تواند سلول های سالم اطراف را نیز تحت تأثیر قرار دهد. آسیب به سلول های سالم می تواند عوارض جانبی در بر داشته باشد.

عوارض جانبی تابش دو نوع است: زودهنگام و دیررس. عوارض جانبی زودهنگام یا اولیه ، مانند حالت تهوع و خستگی ، معمولاً طولانی مدت نیست. ممکن است در طول درمان یا بلافاصله پس از آن شروع شوند و چند هفته پس از پایان آن ادامه داشته باشند ، اما سپس بهبود می یابند. عوارض جانبی دیررس ، مانند مشکلات ریوی یا قلبی ، ممکن است سالها طول بکشد و در صورت بروز ، همیشه دائمی هستند.

شایع ترین عوارض اولیه خستگی و مشکلات پوستی است. بسته به مکانی که در آن تابش می کنید ، ممکن است دچار موارد دیگری مانند ریزش مو و حالت تهوع نیز شوید.

آیا پرتو درمانی برای اطرافیان ضرر دارد | عوارض پرتو درمانی برای اطرافیان

پرتودرمانی خارجی شما را رادیواکتیوه نخواهد کرد. مردم معمولاً وقتی تحت درمان با اشعه قرار می گیرند ، از خود می پرسند که آیا رادیواکتیوه شده ایم؟ پرتودرمانی خارجی شما را رادیواکتیوه نمی کند. شما می توانید با خیال راحت در کنار افراد دیگر ، حتی زنان باردار ، نوزادان و کودکان خردسال قرار بگیرید.

 

چگونه می توانم از پس خستگی ناشی از پرتودرمانی برآیم؟

معنی رادیو تراپی

خستگی ای که از سرطان و پرتو درمانی ناشی می شود با سایر مواقعی که احساس خستگی می کنید متفاوت است. این یک خستگی است که با استراحت بهتر نمی شود و می تواند شما را از انجام کارهایی که به طور معمول انجام می دهید ، مانند رفتن به محل کار یا گذراندن وقت با خانواده و دوستان ، باز دارد. همچنین ممکن است روز به روز متفاوت به نظر برسد ، بنابراین برنامه ریزی در مورد آن قدری دشوار است. این وضعیت حتی می تواند میزان توانایی شما در پیگیری برنامه درمان سرطان تان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

اگر با خستگی مفرط دست و پنجه نرم می کنید ، به پزشک خود اطلاع دهید. وی می تواند در حل این مساله به شما کمک کند. همچنین مواردی وجود دارد که می توانید برای داشتن احساسی بهتر انجام دهید:

  • مراقب سلامتی خود باشید. مطمئن باشید که داروهای خود را همان طور که قرار است مصرف می کنید. استراحت کافی داشته باشید ، تا جایی که می توانید تحرک داشته باشید و غذاهای مناسب میل کنید.
  • با یک مشاور در ارتباط باشید یا در مرکز درمان سرطان خود روش های صرفه جویی در مصرف انرژی ، کاهش استرس و تمرکز بر خستگی را یاد بگیرید.
  • انرژی خود را برای فعالیت هایی که بیشترین اهمیت را برای شما دارند صرف کنید. وقتی حال بهتری پیدا کردید به مابقی امور بپردازید.
  • تعادل را بین استراحت و فعالیت ها حفظ کنید. استراحت زیاد در رختخواب نیز باعث خستگی بیشتر شما می شود. اما همچنین بدون اینکه به خودتان وقت استراحت بدهید برای روزهای خود بیش از حد برنامه ریزی نکنید.
  • از خانواده و دوستان کمک بخواهید. اگر خستگی مفرط در شغل شما تداخل ایجاد کرده است ، با رئیس یا بخش منابع انسانی خود صحبت کنید و در مورد گرفتن مرخصی از محل کار یا ایجاد تغییراتی در برنامه کاری خود سوال کنید.

به خاطر داشته باشید که خستگی حاصل از پرتودرمانی احتمالاً ظرف چند هفته پس از پایان درمان از بین می رود.

 

رادیوتراپی چه نوع عوارض پوستی می تواند ایجاد کند؟

شکلی که پرتودرمانی خارجی بر روی پوست شما تأثیر می گذارد مشابه زمانی است که شما زیر آفتاب به سر می برید. بدین ترتیب ممکن است پوست تان قرمز ، آفتاب سوخته یا برنزه به نظر برسد. همچنین ممکن است متورم یا تاول زده شود. همچنین ممکن است پوست تان خشک ، پوسته پوسته یا خارش دار شود. یا ممکن است شروع به پوست اندازی کنید.

با پوست خود ملایم رفتار کنید و:

  • در قسمت تحت درمان از لباس تنگ استفاده نکنید.
  • پوست خود را اسکراب نکنید یا مالش ندهید. برای تمیز کردن آن ، از صابون ملایم استفاده کنید و بگذارید آب ولرم روی آن جاری شود.
  • از قرار دادن هر چیز گرم یا سرد بر روی ناحیه تحت درمان خودداری کنید ، مگر اینکه پزشک به شما دستور دهد.
  • قبل از استفاده از هر نوع پماد ، روغن ، لوسیون یا پودر روی پوست ابتدا از پزشک خود سوال کنید.
  • در مورد استفاده از نشاسته ذرت برای تسکین خارش سوال کنید.
  • تا آنجا که ممکن است از آفتاب دور بمانید. برای محافظت از منطقه تحت درمان ، آن را با استفاده از لباس یا کلاه پوشش دهید. در صورت استفاده از کرم ضد آفتاب اگر لزوما در فضای باز نیستید از پزشک سوال کنید.
  • اگر از پرتودرمانی برای درمان سرطان پستان استفاده می کنید ، سعی کنید از سوتین استفاده نکنید. اگر این امکان وجود ندارد ، یک لباس نخی و نرم و بدون سیم و فنر بپوشید.
  • از هیچ نوار ، گاز یا بانداژ روی پوست خود استفاده نکنید ، مگر اینکه پزشک به شما بگوید.

پوست شما باید چند هفته پس از پایان درمان احساس بهتری داشته باشد. اما وقتی بهبود می یابد ، ممکن است رنگ تیره تری داشته باشد. و حتی پس از پایان پرتودرمانی همچنان باید از خود در برابر آفتاب محافظت کنید.

 

آیا پرتودرمانی باعث ریزش موهای من می شود؟

فقط افرادی که تحت پرتودرمانی پوست سر یا مغز هستند ممکن است دچار ریزش مو شوند. اگر این عارضه رخ دهد ، معمولاً ناگهانی است. در بیشتر موارد ، پس از قطع درمان ، موهای شما دوباره رشد می کنند ، اما ممکن است نازک تر باشد یا بافت دیگری داشته باشد.

برخی از افراد تصمیم می گیرند قبل از اینکه درمان روی موهای شان اثر بگذارد ، موهای خود را کوتاه کنند. اگر موهای بالای سر خود را از دست دادید ، حتما از کلاه یا روسری استفاده کنید تا هنگام بیرون رفتن پوست سرتان را از آفتاب محافظت کند. اگر تصمیم به خرید کلاه گیس دارید ، از پزشک بخواهید نسخه ای برای آن بنویسد تا گزینه مناسب را تهیه کنید.

 

سایر عوارض جانبی احتمالی ناشی از پرتودرمانی چیست؟

سایر عوارض جانبی اولیه که ممکن است داشته باشید معمولاً به محل تابش بستگی دارد.

مشکلات بلع

پرتودرمانی سر ، گردن یا قسمت هایی از سیستم گوارش می تواند موجب سرکوب اشتهای شما شود. اما مهم است در حالی که درمان را ادامه می دهید ، برای تقویت بدن خود یک رژیم غذایی سالم داشته باشید.

  • سعی کنید به جای سه وعده غذایی بزرگ ، پنج یا شش وعده غذایی کوچک که در طول روز پخش می شوند را داشته باشید.
  • رسپی ها یا غذاهای جدید را امتحان کنید.
  • تنقلات سالم را در دسترس داشته باشید. این به شما کمک می کند هنگام گرسنگی چیزی بخورید نه اینکه منتظر زمان غذا باشید و این شاید موجب شود اشتهای خود را از دست بدهید.

قبل از شروع رادیوتراپی سر یا گردن ، برای معاینه دقیق به دندانپزشک مراجعه کنید. اشعه می تواند در دهان شما مشکلاتی ایجاد کند که شامل موارد زیر است:

  • زخم های دهان (بریدگی یا زخم های کوچک)
  • کاهش بزاق
  • بزاق غلیظ
  • مشکل در بلع
  • سفتی فک

هر یک از این مشکلات را به تیم سرطان خود بگویید تا بتواند به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید. برای کمک به مدیریت این عوارض جانبی:

  • از مصرف غذاهای پرادویه و اسیدی خودداری کنید.
  • سیگار نکشید ، تنباکو نجوید و الکل ننوشید.
  • دندان های خود را غالباً با خمیر دندان های حاوی فلوراید و یک مسواک نرم مسواک بزنید.

مشکلات شنوایی

پرتودرمانی سر بعضی اوقات می تواند مشکلات شنوایی ایجاد کند. یک دلیل ممکن است این باشد که موم گوش شما را سفت می کند. اگر در شنیدن مشکل دارید پزشک خود را در جریان بگذارید.

حالت تهوع

تابیدن اشعه به سر ، گردن و هر قسمت از دستگاه گوارش می تواند باعث حالت تهوع و استفراغ شود. در صورت بروز چنین مشکلی به پزشک خود اطلاع دهید. وی می تواند به شما دارو دهند تا بتوانید آن را کنترل کنید. همچنین ، ممکن است بتوانید تکنیک های آرام سازی و بازخورد زیستی را برای کمک به کنترل و کاهش احساس حالت تهوع یاد بگیرید.

اسهال

رادیوتراپی شکم می تواند باعث اسهال شود که به طور معمول چند هفته پس از شروع درمان شروع می شود. پزشک احتمالاً برای کمک به کنترل آن داروهایی را تجویز می کند. وی همچنین تغییراتی در رژیم غذایی شما پیشنهاد می کند ، مانند داشتن وعده های غذایی کم تعداد ، اجتناب از مصرف غذاهای حاوی فیبر زیاد و دریافت پتاسیم کافی.

مشکلات باروری و جنسی

پرتودرمانی لگن می تواند بر میل جنسی شما و اینکه آیا قادر به بچه دار شدن باشید ، تأثیر بگذارد. اگر می خواهید خانواده تشکیل دهید یا بچه دار شوید ، مهم است که قبل از شروع درمان با پزشک خود در مورد اینکه چگونه این درمان می تواند روی باروری شما تأثیر گذارد صحبت کنید.

زنان نباید در طی پرتودرمانی سعی در باردار شدن داشته باشند زیرا این امر می تواند به جنین آسیب برساند. همچنین می تواند قاعدگی را متوقف کرده و منجر به بروز سایر علائم یائسگی شود.

برای مردان ، اشعه به بیضه ها می تواند بر تعداد اسپرم و عملکرد آنها تأثیر بگذارد. این لزوماً به این معنی نیست که شما قادر به باروری نیستید. اما اگر بعداً می خواهید بچه دار شوید ، باید با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید آیا قبل از شروع درمان باید از ذخیره اسپرم استفاده کنید یا خیر.

آیا پرتو درمانی درد دارد

پرتودرمانی لگن می تواند رابطه جنسی را برای برخی از زنان دردناک کند و همچنین می تواند باعث ایجاد زخم شود که باعث شود کشش واژن کمتر شود. در مردان ، اشعه می تواند بر اعصاب و عروق خونی که نعوظ را کنترل می کنند ، تأثیر بگذارد. پزشک می تواند به شما کمک کند تا بفهمید چه اتفاقی می افتد و چگونه می توانید از پس آن برآیید.

وقتی تحت درمان سرطان هستید ، میل کمتر به رابطه جنسی کاملا طبیعی است. اما میل جنسی شما معمولاً پس از قطع درمان بر می گردد. با شریک زندگی خود در مورد اینکه می توانید صمیمی بمانید با صراحت صحبت کنید. اطمینان حاصل کنید که به نگرانی های طرف مقابل نیز گوش فرا می دهید.

 

عوارض جانبی دیررس رادیوتراپی چیست؟

عوارض جانبی دیررس پرتودرمانی ماه ها و گاهی سال ها به طول می انجامد و معمولاً از بین نمی روند. اما همه افراد را درگیر نمی کند.

این مشکلات هنگامی اتفاق می افتد که اشعه به بدن شما آسیب برساند. به عنوان مثال ، بافت اسکار می تواند بر نحوه عملکرد ریه ها یا قلب شما تأثیر بگذارد. مثانه ، روده ، باروری و مشکلات جنسی می توانند پس از تابش شکم یا لگن شما شروع شوند.

یک اثر دیررس دیگر ، سرطان دوم است. مدت هاست که پزشکان بر این واقف شده اند که اشعه می تواند منجر به سرطان شود. و تحقیقات نشان داده است که پرتودرمانی برای یک سرطان می تواند خطر ابتلا به سرطان دیگری را در آینده افزایش دهد. عواملی که می توانند روی این خطر تأثیر بگذارند شامل میزان تابش استفاده شده و منطقه تحت درمان هستند. با پزشک خود در مورد این خطر احتمالی و چگونگی مقایسه آن با مزایای حاصل از پرتودرمانی صحبت کنید.

 

هزینه هر جلسه پرتو درمانی چقدر است | هزینه رادیوتراپی در تهران

هزینه رادیوتراپی می تواند گران باشد. در دستگاه رادیوتراپی از ماشین آلات و تکنولوژی پیچیده ای استفاده شده و خدمات بسیاری از ارائه دهندگان خدمات بهداشتی را شامل می شود. هزینه پرتو درمانی شما به هزینه مراقبت های بهداشتی محل زندگی ، نوع رادیوتراپی و تعداد جلسات رادیوتراپی بستگی دارد.

با شرکت بیمه سلامت خود درمورد اینکه چه خدماتی را پرداخت می کند صحبت کنید. بیشتر برنامه های بیمه هزینه رادیوتراپی را پرداخت می کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر ، با دفاتر بیمه مستقر در کلینیک ها یا بیمارستان ها که برای معالجه به آنجا می روید صحبت کنید. اگر به کمک مالی نیاز دارید ، سازمان هایی هستند که ممکن است بتوانند کمک کنند. برای یافتن چنین سازمان هایی ، به پایگاه داده موسسه ملی سرطان ، سازمان هایی که خدمات پشتیبانی ارائه می دهند ، مراجعه کرده و گزینه “کمک مالی” را جستجو کنید.

 

کلینیک پرتو درمانی | متخصص رادیوتراپی در تهران

چنانچه در جستجوی بهترین متخصص رادیوتراپی تهران هستید و بارها متخصصین رادیوتراپی تهران و لیست مراکز رادیوتراپی در تهران را بررسی کرده اید ، اما همچنان به نتیجه مساعدی نرسیده اید ، به شما مرکز درمان سرطان به آیند را معرفی می کنیم.

این مرکز پرتودرمانی مجهز به بهترین دستگاه پرتو درمانی تهران است. همچنین این مرکز معتبرترین و با تجربه ترین متخصص رادیوتراپی انکولوژی نیز برخوردار است.

رادیوتراپی انکولوژی چیست

دکتر احسان کرباسی دارای بورد تخصصی رادیوتراپی انکولوژی_پرتودرمانی از دانشگاه علوم پزشکی تهران راه را برای درمان شما کوتاه می کند.

جهت ارتباط با بهترین مرکز پرتو درمانی تهران لطفا کلیک کنید.

شاد و تندرست باشید.

گروه پژوهش و تحقیقات بهایند

منبع: webmd

1 دیدگاه دربارهٔ «رادیوتراپی برای بیماران سرطانی | مقابله با عوارض رادیوتراپی»

  1. سلام، خدا خیرتان دهد، اطلاعات مفیدی ارائه کردید، من بعد از 24 جلسه پرتو درمانی و پنج جلسه شیمی‌درمانی برای درمان کانسر معده دچار عارضه زیادی بزاق دهان و تهوع وبی اشتهایی شدید شدم، از همه مهمتر زیادی بزاق میباشد که بسیار آزار دهنده شده اگر ممکنه راهنمایی فرمایید. با تشکر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا