محققان در سراسر جهان در تلاش هستند تا برای پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان پستان و همچنین بهبود کیفیت زندگی بیماران راه های بهتری پیدا کنند.
گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:
علت بروز سرطان پستان
مطالعه برای بررسی عوامل، شیوه زندگی و همچنین ژن های ارثی که بر ابتلا به سرطان پستان تأثیر می گذارند همچنان ادامه دارد. در ادامه چند نمونه از آنها را معرفی می کنیم:
- مطالعات متعددی در مورد تأثیر ورزش، رژیم غذایی و افزایش یا کاهش وزن در بروز سرطان پستان در حال انجام است.
- مطالعات در مورد تاثیر استفاده از آزمایش های ژنتیکی برای جهش های سرطان پستان ادامه دارد.
- دانشمندان در حال بررسی چگونگی تغییر ژن های متداول (تغییرات کوچک در ژن ها که به اندازه جهش ها مهم نیستند) که ممکن است خطر سرطان پستان را افزایش دهند هستند.
- بررسی علل محیطی در افزایش احتمال ابتلا به سرطان پستان نیز در سال های اخیر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. در حالی که بررسی این موضوع هنوز در مراحل اولیه خود است، اما شروع پرقدرتی داشته و همچنان این تحقیقات در حال انجام است.
کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان
محققان همچنان به دنبال داروهایی هستند که ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان، به ویژه زنانی که در معرض خطر زیادی هستند، کمک کنند.
- داروهای مسدود کننده استروژن معمولاً برای کمک به درمان سرطان پستان مورد استفاده قرار می گیرند. اما در برخی موارد نیز ممکن است به جلوگیری از بروز آن کمک کنند. تاموکسیفن (Tamoxifen) و رالوکسیفن (raloxifene) هم جزو داروهایی هستند که سال ها است برای جلوگیری از سرطان پستان مورد استفاده قرار می گیرند. مطالعات جدید تر روی داروهای دیگری موسوم به مهارکننده های آروماتاز ( exemestane و anastrozole) نشان داده شده است که این داروها در جلوگیری از سرطان پستان هم بسیار مؤثر هستند.
- سایر آزمایشات بالینی با هدف کشف داروهای غیر هورمونی برای کاهش خطر سرطان پستان انجام می شوند. این نوع تحقیقات ممکن است سال ها طول بکشد. داروهایی شامل داروهای دیابت مانند متفورمین (metformin)، داروهایی مانند ruxolitinib و bexarotene که برای معالجه اختلالات خون یا مغز استخوان استفاده می شود و دارویی که نوع خاصی از لنفوم سلول T را درمان می کند جزو این دسته هستند.
آزمایشات جدید
بافت برداری یا بیوپسی مایع
سلول های تومور در گردش (CTCs) و DNA تومور در گردش ( ctDNA)
سلول های توموری در حال گردش، سلول های سرطانی هستند که از تومور جدا می شوند و به جریان خون منتقل می شوند. ت DNA تومور در حال گردش، DNA ای است که هنگام مرگ سلول های سرطانی وارد جریان خون می شود. محققان در حال انجام آزمایش هایی هستند که میزان CTCs و ctDNA خون زنان مبتلا به سرطان پستان را اندازه گیری می کند. گاهی اوقات شناسایی و آزمایش CTCs و ctDNA در خون با عنوان “بافت برداری یا بیوپسی مایع” شناخته می شود. این نوع بیوپسی ممکن است روش ساده تر و ارزان تری برای آزمایش تومور نسبت به بیوپسی سنتی با استفاده از سوزن باشد. بیوپسی سنتی خطراتی از جمله خونریزی و عفونت به همراه داشت که دیگر انجام آن توصیه نمی شود.
برخی از مطالعات نشان داده است که در زنان مبتلا به سرطان پستان متاستاتیک (مرحله 4)، سطح بالای CTC ممکن است میزان بقای کمتری را در مقایسه با زنانی که در سطح پایین تر دارند، نشان دهد.
اگرچه مطالعات زیادی قبل از بیوپسی مایع باید انجام شود، اما برخی از کاربردهای مهم آن شامل موارد زیر است:
- به دنبال تغییرات جدید ژن (جهش ها) در سلول های تومور بوده که ممکن است به معنی مقاومت سرطان در برابر درمان های خاص (مانند مهار کننده های آروماتاز) باشد.
- تعیین اینکه آیا داروی خاصی روی تومور تاثیر می گذارد یا خیر
- کمک در تصمیم گیری با کاهش سطح CTCدر مورد اینکه آیا سرطان شخص به درمان خاصی پاسخ می دهد یا خیر
- پیش بینی اینکه سرطان پستان در زنان مبتلا به سرطان در مرحله اولیه عود می کند
تست های تصویربرداری جدید
انواع جدیدتری از آزمایشات برای تصویربرداری از پستان در دست تولید و معرفی می باشد. برخی از این موارد قبلاً در موقعیت های خاص مورد استفاده قرار گرفتهاند، اما بیشتر آن ها هنوز تحت بررسی قرار دارند. برای تشخیص اینکه آیا آنها به اندازه روش های موجود خوب و یا حتی بهتر هستند به زمان لازم داریم. برخی از این تست ها عبارتند از:
- Scintimammography (تصویربرداری مولکولی از پستان)
- ماموگرافی انتشار پوزیترون (PEM)
- توموگرافی امپدانس الکتریکی (EIT)
- الاستوگرافی (Elastography)
- انواع جدید تست های تصویربرداری نوری
روش های درمان سرطان پستان
شیمی درمانی
مشخص است که شیمی درمانی برای بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان پستان می تواند مفید باشد. اما پیش بینی اینکه روی هر شخص چقدر تاثیر گذار خواهد بود هنوز مورد بررسی قرار می گیرد. بعضی اوقات عوارض جانبی قابل توجهی (طولانی و کوتاه مدت) از شیمی درمانی وجود دارد. بنابراین انجام تست هایی که می تواند تشخیص دهد چه کسی واقعاً به شیمی درمانی نیاز دارد مفید خواهد بود. مطالعات زیادی برای ارزیابی آزمایشات مختلف انجام شده است که تا حدودی نشان می دهند کدام بیماران به شیمی درمانی نیاز داشته و کدام بیماران می توانند از انجام آن خودداری کنند.
سرطان پستان سه گانه منفی
از آنجا که سرطان های پستان سه گانه منفی (TNBC) نمی توانند با هورمون درمانی یا داروهای هدفمند مانند داروی HER2 درمان شوند، روش های درمانی فقط به شیمی درمانی محدود می شود. اگرچه TNBC به شیمی درمانی اولیه به خوبی پاسخ می دهد، اما بیشتر از سایر سرطان های پستان دیگر تمایل دارد دوباره عود کند.
در سال 2019 داروی ایمونوتراپی به اسمAtezolizumab یا Tecentriq همراه با داروی شیمی درمانی پاکلیتاکسل (paclitaxel)، به عنوان داروی اصلی برای استفاده در زنان مبتلا به سرطان پستان پیشرفته سه گانه منفی که پروتئین PD-L1 را ایجاد می کند تصویب شد. داروهای دیگری مانند مهارکننده های کیناز (kinase) اکنون برای درمان سرطان های پستان سه گانه منفی به خودی خود یا در ترکیب با شیمی درمانی مورد آزمایش قرار می گیرند. یک مثال یکی از آن ها مهار کننده AKTمانند ipatasertib است که در صورت استفاده با پاکلیتاکسل، نتایج امیدوار کننده ای را در معالجه زنان مبتلا به TNBC نشان داده است. مهار کننده AKT دیگری به اسم capivasertib هم هنگام تجویز با داروی پاکلیتاکسل نتایج دلگرم کنندهای را نشان داده است.
مهار کننده های گیرنده آندروژن
معمولا سلول های سرطانی پستان برای تعیین وضعیت گیرنده های استروژن و پروژسترون مورد آزمایش قرار می گیرند تا به تعیین روش های درمانی موثر کمک کنند. حدود 60٪ از سلول های سرطانی پستان گیرنده های آندروژن (هورمون های مردانه) هم دارند. مطالعات اولیه در زنان مبتلا به سرطان پستان نشان می دهد که هنگام استفاده از بیکالوتامید ضد آندروژن برای درمان TNBC که گیرنده آندروژن دارد، بدن شخص واکنش نشان می دهد. بیکالوتامید دارویی است که سال ها در درمان سرطان پروستات استفاده می شود.
مراقبت های بعد از درمان
آزمایشاتی در حال انجام است که به دنبال یافتن داروهای مختلف برای بهبود حافظه و علائم مغز پس از شیمی درمانی می باشد. مطالعات دیگری هستند که ارزیابی می کنند آیا داروهای قلبی خاص که به عنوان بتا بلاکرها (beta-blocker) شناخته می شوند، می توانند از آسیب قلبی که بعضا توسط داروهای متداول سرطان پستان مانندdoxorubicin و trastuzumab ایجاد می شود جلوگیری کنند یا خیر.
شرکت در یک کارآزمایی بالینی
کارآزمایی های بالینی مطالعات تحقیقاتی کنترل شدهای است که انجام می شود تا نگاهی دقیق تر به وعده های درمانی یا رویه های جدید داشته باشیم. کارآزمایی های بالینی یکی از راه های پیدا کردن پیشرفته ترین درمان برای سرطان می باشد. آنها همچنین بهترین راه برای یادگیری روش های درمانی مورد استفاده توسط پزشکان برای درمان سرطان هستند. با این حال این کار برای برای افراد مفید و درست نیست.
اگر می خواهید در مورد آزمایشات بالینی که ممکن است برای شما مناسب باشد اطلاعات بیشتری کسب کنید، از پزشک خود در مورد این که آیا کلینیک یا بیمارستان شما آزمایشات بالینی را انجام می دهد یا خیر سوال کنید.
مرتبط : سرطان پستان چیست؟ ، عوامل موثر در ایجاد سرطان پستان چه چیزهایی هستند؟ ، سرطان پستان چقدر شایع است ؟