[author] [author_image timthumb=’on’]https://behayand.com/wp-content/uploads/2020/03/photo_2020-01-16_16-19-57.jpg[/author_image] [author_info]دکتر امینه سادات واقفی
گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:
مشاور ژنتیک سرطان_سرطانهای ارثی یا خانوادگی[/author_info] [/author]
عواملی مختلفی وجود دارند که به عنوان یک تهدید برای ابتلا افراد به سرطان پستان محسوب می شوند. اما تحقیقات هنوز به طور قطع نشان ندادهاند که آیا آن ها واقعاً در بروز سرطان پستان تاثیر دارند یا خیر. ما در این مقاله به بررسی عواملی با تأثیرات ناشناخته بر سرطان پستان می پردازیم.
رژیم غذایی و ویتامین ها
اگرچه اضافه وزن، چاقی و فعال نبودن از لحاظ جسمی با خطر ابتلا به سرطان پستان در ارتباط است، اما هنوز ارتباط بین رژیم غذایی و سرطان پستان مشخص نیست. نتایج برخی از مطالعات نشان داده است که رژیم ممکن است نقشی در بروز سرطان پستان داشته باشد. در حالی که برخی دیگر ادعا می کنند که رژیم غذایی بر روی سرطان پستان تأثیری ندارد.
مطالعات روی زنان در ایالات متحده ارتباط مستقیمی بین رژیم های غذایی پر چرب و ابتلا به سرطان پستان پیدا نکرده است. اگرچه برخی از مطالعات حاکی از وجود ارتباط احتمالی بین رژیم های غذایی پر چرب و افزایش خطر مرگ در اثر سرطان پستان می باشند. به علاوه سرطان پستان در کشورهایی که رژیم غذایی معمولی دارای مواد غذایی کم و با چربی های اشباع شده یا اشباع نشده پایین است، کمتر دیده می شود.
مطالعات مربوط به مقایسه رژیم غذایی و خطر سرطان پستان در کشورهای مختلف با بررسی عواملی (مانند سطح فعالیت، مصرف مواد مغذی و عوامل ژنتیکی) که ممکن است بر خطر سرطان پستان تأثیر داشته باشد همراه است.
این موضوع روشن است که رژیم های غذایی پرچرب می توانند منجر به اضافه وزن یا چاقی شوند که این خود یک عامل خطر شناخته شده برای بروز سرطان پستان محسوب می شود. رژیم غذایی پر چرب هم می تواند برای برخی از سرطان های دیگر یک عامل خطر محسوب شده و در نهایت به بیماری های قلبی منجر شود.
همچنین برخی از مطالعات نشان دادهاند که رژیم های غذایی حاوی میوه و سبزیجات احتمال ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهند. البته این موضوع هنوز در حال تحقیق بوده و توسط همه افراد فعال در این زمینه تایید نشده است.
مطالعات متعددی که روی زنان در کشورهای آسیایی انجام شد نشان داد که رژیم های غذایی حاوی سویا ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهند. اما این موضوع درباره زنان کشورهای غربی هنوز به طور قطع تایید نشده است. این تفاوت ممکن است به این دلیل باشد که زنان آسیایی معمولاً بیشتر از محصولات سویا (از سنین جوانی) نسبت به زنان غربی استفاده می کنند.
مطالعات انجام شده در مورد میزان ویتامین های موجود در بدن و تاثیر آن بر سرطان پستان نتایج متناقضی داشته است. تاکنون هیچ مدرک محکمی وجود ندارد که نشان دهد ویتامین (یا هر نوع مکمل رژیم غذایی دیگری) خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد.
نبود ارتباط قوی و تایید شده توسط علم پزشکی بین رژیم غذایی و سرطان پستان به این معنی نیست که شما از خوردن یک رژیم غذایی سالم دریغ کنید. رژیم غذایی که کم چرب بوده و در آن از گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده کمتر استفاده شود، به علاوه اینکه مصرف میوه جات و سبزیجات در آن بالا باشد، کاهش خطر انواع سرطان های دیگر را به همراه دارد.
مواد شیمیایی موجود در محیط زیست
تحقیقات زیادی برای درک اثرات احتمالی محیط بر خطر بروز سرطان پستان انجام شده است. مواد شیمیایی موجود در محیطی که خاصیت استروژن دارند از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. به عنوان مثال مواد موجود در برخی از پلاستیک ها، مواد آرایشی و محصولات مراقبتی، سموم دفع آفات وPCB (بی فنیل های پلی کلر) دارای چنین خواصی هستند. از نظر تئوری این مواد می توانند خطر ابتلا به سرطان پستان را تحت تأثیر قرار دهند.
در این زمان تحقیقات ارتباط مشخصی بین سرطان پستان و قرار گرفتن در معرض این مواد نشان نمی دهند، اما رای مشخص شدن ارتباط دقیق آن ها تحقیقات بیشتری لازم است.
دود دخانیات
برخی از تحقیقات نشان داده است که سیگار کشیدن به مدت طولانی ممکن است با خطر بروز سرطان پستان در ارتباط باشد. خطر ابتلا به این بیماری در گروه های خاصی بیشتر است، مانند زنانی که قبل از تولد فرزند اول خود شروع به سیگار کشیدن کردهاند. گزارش یک جراح از ایالات متحده در مورد سیگار کشیدن در سال 2014 نشان داده که شواهدی مبنی بر اینکه سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد وجود دارد، اما این شواهد هنوز به انداره کافی نرسیده است.
محققان همچنین در حال بررسی این موضوع هستند که آیا دود دخانیاتی که یک شخص می کشد بر افراد دیگر هم تاثیر دارد یا خیر. نتیجه این است که در هر حالت دود حاوی مواد شیمیایی بوده که در غلظت های زیاد باعث ایجاد سرطان در جوندگان می شوند.
اما در مطالعات انسانی شواهد موجود در مورد تاثیر دود بر سرطان پستان مشخص نیست. فقط برخی از مطالعات حاکی از آن است که این خطر در زنان یائسه افزایش می یابد.
بیدار ماندن در شب
مطالعات متعددی نشان می دهد كه خطر ابتلا به سرطان پستان در زنانی كه شبانه كار می كنند، مانند پرستارانی كه در شیفت شب هستند، وجود دارد. برخی محققان فکر می کنند که این اثر ممکن است ناشی از تغییر در سطح ملاتونین باشد، هورمونی که با قرار گرفتن بدن در معرض نور رابطه مستقیم دارد. البته سایر هورمون ها هم می توانند در این قضیه نقش داشته باشند.
مرتبط : عوامل موثر در ایجاد سرطان پستان چه چیزهایی هستند؟ ، سرطان پستان چقدر شایع است ؟