پاسخ به سوالات متداول شما درباره رادیوتراپی و سرطان – بخش یک

روزهای بعد از پرتودرمانی

پزشکان معمولاً سرطان را با رادیوتراپی ، جراحی یا درمان های دارویی از جمله شیمی درمانی ، هورمون درمانی و یا بیولوژیک درمانی ، به تنهایی یا به صورت ترکیبی درمان می کنند. (منبع معتبر)

گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:

واتساپ(09023009259)

اگر سرطان شما با رادیوتراپی قابل درمان باشد ، شما به یک انکولوژیست پرتوی (پزشکی که در معالجه بیماران تحت پرتودرمانی تخصص دارد) ارجاع می شوید. انکولوژیست پرتوی شما با دکتر اصلی تان و سایر متخصصان سرطان مانند جراحان و انکولوژیست های پزشکی در تعامل خواهد بود تا درمان شما را به بهترین نحو کنترل کند. وی درباره جزئیات سرطان تان ، نقش پرتودرمانی در برنامه کلی درمانی تان و آنچه از درمان انتظار می رود را با شما در میان خواهد گذاشت.

بهترین متخصص رادیوتراپی در تهران

این یک مقاله جامع درباره رادیوتراپی است که برای تمام سوالات متداول و ابهامات شما پاسخ روشنی ارائه کرده است. پس تمام بخش های این مطلب را با دقت مطالعه کنید و چنانچه سوال پاسخ نداده ای دارید ، آن را با ما مطرح سازید.

 

پرتودرمانی چگونه سرطان را درمان می کند | رادیوتراپی چیست؟

رادیوتراپی یا پرتودرمانی عبارت است از استفاده از انواع اشعه برای درمان ایمن و موثر سرطان و سایر بیماری ها. انکولوژیست  ها یا سرطان شناسان پرتوی ممکن است برای بهبود سرطان ، کنترل پیشرفت سرطان یا تسکین علائمی مانند درد از پرتودرمانی استفاده کنند. پرتودرمانی با آسیب رساندن به سلول ها عمل می کند. سلول های طبیعی قادر به ترمیم خود هستند ، در حالی که سلول های سرطانی قادر به این کار نیستند. تکنیک های جدید همچنین به پزشکان اجازه می دهد تا برای محافظت از سلول های سالم ، اشعه را دقیقتر مورد هدف قرار دهند.

گاهی رادیوتراپی تنها درمانی است که بیمار به آن نیاز دارد. در مواقع دیگر ، این تنها یک قسمت از درمان بیمار است. به عنوان مثال ، سرطان پروستات و حنجره اغلب فقط با رادیوتراپی درمان می شوند ، در حالی که یک زن مبتلا به سرطان پستان ممکن است با جراحی ، پرتودرمانی و شیمی درمانی نیز درمان شود.

همچنین ممکن است از پرتو درمانی برای موثرتر کردن درمان اولیه نیز استفاده شود. به عنوان مثال ، شما می توانید برای کاهش سرطان و جراحی گسترده تر از آنچه در غیر این صورت مورد نیاز است ، تحت پرتودرمانی قبل از جراحی قرار بگیرید. یا ممکن است برای از بین بردن مقادیر کمی از سرطان که ممکن است باقی مانده باشد ، با رادیوتراپی تحت درمان قرار بگیرید. یک انکولوژیست پرتوی ممکن است استفاده از پرتودرمانی را به طرق مختلف انجام دهد. گاهی اوقات هدف ، بهبود سرطان است. در این حالت ، ممکن است از پرتودرمانی برای موارد زیر استفاده شود:

  • تومورهایی را که به سایر قسمت های بدن شما سرایت نکرده اند از بین ببرید.
  • با از بین بردن مقادیر کمی از سرطان که ممکن است باقی مانده باشد ، خطر بازگشت سرطان پس از جراحی یا شیمی درمانی را کاهش دهید.

گاهی اوقات ، هدف کلی ، کاهش سرعت سرطان تا حد ممکن است. در موارد دیگر ، هدف کاهش علائم ناشی از رشد تومورها و بهبود کیفیت زندگی شما است. وقتی پرتودرمانی برای این منظور انجام می شود ، به آن مراقبت تسکینی می گویند. در این حالت ، اشعه ممکن است برای موارد زیر استفاده شود:

  • تومورهایی را که در کیفیت زندگی شما تداخل دارند کوچک کنید ، مانند تومور ریه که باعث تنگی نفس می شود.
  • با کاهش اندازه تومور درد را تسکین دهید.

برای شما مهم است که در مورد هدف درمان خود با انکولوژیست پرتوی خود صحبت کنید.

 

انواع رادیوتراپی چیست؟

هدف از پرتودرمانی ، هدایت اشعه کافی به بدن برای از بین بردن سلول های سرطانی در عین جلوگیری از آسیب به بافت سالم است. راه های مختلفی برای این کار وجود دارد. بسته به محل ، اندازه و نوع سرطان ، ممکن است یک یا ترکیبی از تکنیک ها را دریافت کنید. تیم درمانی به شما کمک می کند تا تصمیم بگیرید که کدام روشهای درمانی برای شما بهتر است. پرتودرمانی از دو طریق خارجی و داخلی قابل تحویل است. در طول پرتودرمانی خارجی ، تیم انکولوژی با استفاده از دستگاهی اشعه ایکس با انرژی بالا را به سمت سرطان هدایت می کند. پرتودرمانی داخلی یا براکی تراپی شامل قرار دادن منابع رادیواکتیو (به عنوان مثال بذر های رادیواکتیو) در داخل بدن شما است.

 

پرتودرمانی خارجی چیست؟

در طی پرتودرمانی پرتوی خارجی ، پرتویی از طریق پوست به سمت سرطان و نواحی اطراف آن هدایت می شود تا تومور اصلی و سلولهای سرطانی مجاور را از بین ببرد. برای به حداقل رساندن عوارض جانبی ، درمان ها معمولاً پنج روز در هفته ، برای چند هفته انجام می شود. این امر به پزشکان امکان می دهد به اندازه کافی اشعه به بدن وارد کنند تا سرطان را از بین ببرد در حالی که هر روز به سلول های سالم فرصت می دهند تا بهبود یابند.

اشعه پرتودرمانی معمولاً توسط ماشینی به نام شتاب دهنده خطی تولید می شود. شتاب دهنده خطی یا linac قادر به تولید پرتوهای ایکس و الکترون با انرژی بالا برای درمان سرطان شما است. تیم درمانی شما با استفاده از نرم افزار برنامه ریزی درمانی با فناوری پیشرفته ، اندازه و شکل اشعه و همچنین نحوه هدایت آن به بدن تان را کنترل می کند تا تومور تان را به طور موثر درمان کند در حالی که بافت طبیعی اطراف آن دست نخورده باقی می ماند. انواع مختلفی از پرتودرمانی خارجی در ادامه مورد بحث قرار گرفته است. این موارد برای انواع خاصی از سرطان مورد استفاده قرار می گیرند ، و اگر شما معتقد باشید که به شما کمک می کند ، انکولوژیست پرتوی یکی از این روش های درمانی را به شما پیشنهاد می کند.

پرتودرمانی تطبیقی سه بعدی (3D-CRT)

تومورها منظم نیستند – آنها در اشکال و اندازه های مختلف وجود دارند. پرتودرمانی تطبیقی سه بعدی یا 3D-CRT از رایانه ها و تکنیک های تصویربرداری ویژه ای برای نشان دادن اندازه ، شکل و موقعیت تومور استفاده می کند. توموگرافی به کمک رایانه (سی تی اسکن یا CAT) ، تصویربرداری تشدید مغناطیسی (اسکن MR یا MRI) و / یا توموگرافی انتشار پوزیترون (اسکن PET) برای ایجاد تصاویر دقیق و سه بعدی تومور و اندام های اطراف آن استفاده می شود. سپس انکولوژیست پرتوی شما می تواند بطور دقیق پرتوهای تابش را به اندازه و شکل تومور شما با کولیماتورهای چند برگه (نگاه کنید به تصویر ، سمت راست) یا بلوک های شکل درست درست شده. از آنجا که پرتوهای تابشی به طور دقیق هدایت می شوند ، بافت طبیعی مجاور تابش کمتری دریافت می کند و قادر به بهبود سریع است.

پرتودرمانی با شدت تعدیل شده (IMRT)

پرتودرمانی با شدت تعدیل شده ، یا IMRT ، نوعی فرم اختصاصی از 3D-CRT است که اجازه می دهد تابش دقیقاً متناسب با تومور شکل بگیرد. با استفاده از IMRT می توان پرتوی تابشی را به بسیاری از “پرتوها” تقسیم کرد و شدت هر پرتو را به صورت جداگانه تنظیم کرد. با استفاده از IMRT ، ممکن است میزان تابش دریافتی توسط بافت سالم نزدیک تومور بیشتر شود. در برخی شرایط ، این ممکن است باعث شود که دوز بالاتری از اشعه به تومور منتقل شود و این به طور بالقوه احتمال بهبودی را افزایش می دهد.

پروتون درمانی

پرتودرمانی با اشعه پروتون نوعی درمان رادیوتراپی خارجی است که به جای اشعه X از پروتون برای درمان انواع خاصی از سرطان و سایر بیماری ها استفاده می شود. خصوصیات فیزیکی پرتوی پروتون درمانی به پزشکان این امکان را می دهد که دوز تابش را به بافت سالم اطراف کاهش دهند. پروتون درمانی تنها در چند مرکز تخصصی اراده می شود.

نوترون درمانی

مانند پروتون تراپی ، نوترون درمانی نیز نوعی تخصصی از پرتودرمانی خارجی است. این روش غالباً برای معالجه برخی تومورها که به رادیو مقاوم هستند استفاده می شود ، به این معنی که با استفاده از پرتودرمانی معمولی ، از بین بردن آنها بسیار دشوار است. نوترون ها تأثیر بیولوژیکی بیشتری نسبت به سایر اشعه ها بر روی سلول ها دارند. این تأثیر مضائف می تواند در شرایط خاص یک مزیت باشد. نوترون تراپی تنها در چند مرکز تخصصی در دسترس است.

رادیوتراپی استریوتاکتیک

رادیوتراپی استریوتاکتیک تکنیکی است که به انکولوژیست پرتوی شما اجازه می دهد پرتوها را دقیق تر متمرکز کند تا انواع خاصی از تومورها را از بین ببرد. از آنجا که این روش بسیار دقیق است ، ممکن است انکولوژیست پرتوی شما بتواند بافت های سالم را دست نخورده باقی بگذارد. این دقت بالا با استفاده از حالت سکون بسیار ایمن در قالب قاب سر مورد استفاده در درمان تومورهای مغزی حاصل می شود. رادیوتراپی استریوتاکتیک غالباً در یک دوز منفرد تجویز می شود (که بعضا رادیوسرجری نیز نامیده می شود) اگرچه در شرایط خاص ممکن است به بیش از یک دوز نیاز باشد. علاوه بر درمان برخی از سرطان ها ، از رادیو جراحی می توان برای درمان ناهنجاری های عروق خونی مغز و برخی از بیماری های عصبی غیر سرطانی (خوش خیم) نیز استفاده کرد. گاهی اوقات می توان دوز بالای رادیوتراپی استریوتاکتیک را بر روی توموری خارج از مغز متمرکز کرد و در چند جلسه درمانی (به طور معمول سه تا هشت جلسه) انجام داد. به این شکل از درمان ، پرتودرمانی استریوتاکتیک بدن گفته می شود.

پرتودرمانی با هدایت تصویر (IGRT)

انکولوژیست های پرتوی از پرتودرمانی با هدایت تصویر یا IGRT استفاده می کنند تا به شما کمک کنند اشعه به سرطان منتقل شود زیرا تومورها می توانند بین درمان به دلایل تفاوت حرکت کنند. IGRT شامل پرتودرمانی تطبیقی با تصویربرداری مانند CT ، سونوگرافی یا اشعه ایکس است که در اتاق درمان درست قبل از انجام پرتودرمانی به بیمار ارائه می شود. همه بیماران ابتدا به عنوان بخشی از روند برنامه ریزی ، سی تی اسکن می شوند. سپس اطلاعات تصویربرداری حاصل از سی تی اسکن به رایانه ای در اتاق درمان منتقل می شود تا پزشکان بتوانند تصویر قبلی را با تصاویر گرفته شده قبل از درمان مقایسه کنند. در طول IGRT ، پزشکان این تصاویر را با هم مقایسه می کنند تا ببینند آیا نیاز است درمان اصلاح شود. این به پزشکان اجازه می دهد تا ضمن جلوگیری از آسیب به بافت سالم اطراف ، سرطان را هدف قرار دهند. در برخی موارد ، پزشکان یک علامت کوچک را در تومور یا در نزدیکی تومور قرار می دهند تا آن را برای IGRT مشخص کنند.

 

براکی تراپی چیست؟

براکی تراپی که به عنوان اشعه داخلی نیز شناخته می شود ، شامل قرار دادن مواد رادیواکتیو در داخل تومور یا بافت اطراف آن است. از آنجا که منابع تابش بسیار نزدیک به تومور قرار می گیرند ، انکولوژیست پرتوی شما می تواند مقدار زیادی از اشعه را مستقیماً به سلولهای سرطانی برساند. منابع رادیواکتیو مورد استفاده در براکی تراپی ، از جمله سیم های نازک ، روبان ، کپسول یا بذر ها ، در ظروف در بسته کوچکی قرار دارند. این منابع ممکن است به صورت دائمی یا موقت کاشته شوند. یک ایمپلنت دائمی پس از آنکه دیگر منبع رادیواکتیویته نیست ، در بدن باقی می ماند. سایر منابع رادیواکتیو به طور موقت در داخل بدن قرار می گیرند و پس از رساندن مقدار مناسب تابش از بدن خارج می شوند.

 

سایر گزینه های درمانی چیست؟

پرتودرمانی سیستمیک

برخی از سرطان ها ممکن است با بلعیدن قرص های رادیواکتیو یا دریافت مایعات رادیواکتیو در ورید (به صورت وریدی) درمان شوند. به این نوع درمان ، پرتودرمانی سیستمیک گفته می شود زیرا دارو به کل بدن می رسد. به عنوان مثال ، کپسول های ید رادیواکتیو (I-131) برای درمان برخی از انواع سرطان تیروئید داده می شود. مثال دیگر استفاده از مواد رادیواکتیو داخل وریدی برای درمان درد ناشی از سرطان است که به استخوان ها می زند. آنتی بادی های دارای برچسب رادیویی ، آنتی بادی های مونوکلونال با ذرات رادیواکتیو متصل هستند. این آنتی بادی ها به گونه ای طراحی شده اند که مستقیماً به سلول سرطانی متصل شده و با مقادیر کمی اشعه به آن آسیب می رسانند.

درمان های هدفمند نوین

پزشکان سرطان اکنون اطلاعات بیشتری در مورد عملکرد سلولهای سرطانی در دست دارند. روش های درمانی جدید سرطان از این اطلاعات برای هدف قرار دادن عملکرد سلول های سرطانی و جلوگیری از آنها استفاده می کند. این روش ها به عنوان درمان های هدفمند شناخته می شوند که می توانند در جلوگیری از رشد سلول های سرطانی به طور ویژه ای عمل کنند و باعث می شوند سایر روش های درمانی بهتر پیش بروند. به عنوان مثال ، برخی از داروها با جلوگیری از رشد رگهای خونی جدید که باعث تغذیه سرطان می شوند ، از رشد سرطان جلوگیری می کنند. سایر روشهای درمانی هدفمند با جلوگیری از عملکرد مولکولها در سطح سلولهای سرطانی به نام فاکتورهای رشد ، مستقیماً روی سلولهای سرطانی کار می کنند.

[button link=”https://behayand.com/%d9%be%d8%b1%d8%aa%d9%88%d8%af%d8%b1%d9%85%d8%a7%d9%86%db%8c-%d8%b1%d8%a7%d8%af%db%8c%d9%88%d8%aa%d8%b1%d8%a7%d9%be%db%8c/” type=”big” color=”green” newwindow=”yes”] ادامه در بخش بعدی…[/button]

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا