پرتودرمانی و سرطان – بخش دوم
[button link=”https://behayand.com/%d8%b1%d8%a7%d8%af%db%8c%d9%88%d8%aa%d8%b1%d8%a7%d9%be%db%8c-%d9%be%d8%b1%d8%aa%d9%88%d8%af%d8%b1%d9%85%d8%a7%d9%86%db%8c/” type=”big” color=”green” newwindow=”yes”] بخش قبلی[/button]
گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:
حساس کننده های رادیویی
در پرتودرمانی به هر دارویی که بتواند سلولهای تومور را نسبت به اشعه حساس تر کند ، حساس کننده رادیویی گفته می شود. ترکیب اشعه با حساس کننده های رادیویی ممکن است به پزشکان اجازه دهد سلول های سرطانی بیشتری را از بین ببرند. برخی از انواع شیمی درمانی و برخی دیگر از روشهای درمانی هدفمند می توانند در حکم حساس کننده رادیویی عمل کنند. (منبع معتبر)
محافظت کننده های رادیویی
برخی از داروها به نام محافظت کننده رادیویی می توانند به محافظت از بافت سالم در برابر اثرات اشعه کمک کنند.
پرتودرمانی حین عمل
پرتودرمانی که در حین جراحی داده می شود ، پرتودرمانی حین عمل نامیده می شود. پرتودرمانی حین عمل هنگامی مفید است که اندامهای حیاتی طبیعی بیش از حد به تومور نزدیک باشند. در طی یک عمل جراح به طور موقت اندام های طبیعی را از مسیر خارج می کند تا بتوان اشعه را مستقیماً روی تومور قرار داد. این به انکولوژیست پرتوی شما اجازه می دهد از قرار گرفتن اندام های بدن در معرض اشعه جلوگیری کند. اشعه درمانی حین عمل می تواند به صورت پرتودرمانی خارجی یا به روش براکی تراپی انجام شود.
شیمی درمانی
به داروهایی که توسط یک انکولوژیست پزشکی تجویز می شود و می تواند سلولهای سرطانی را مستقیماً از بین ببرد ، شیمی درمانی می گویند. برخی از آنها به صورت قرص و برخی دیگر با تزریق تجویز می شوند. شیمی درمانی همچنین می تواند نوعی درمان سیستمیک محسوب شود ، زیرا داروها از طریق جریان خون به کل بدن می رسند.
ایمونوتراپی
برخی از روش های درمانی برای کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابله با سرطان طراحی شده اند که به آنها ایمنی درمانی اطلاق می شود.
اعضای تیم پرتودرمانی چه کسانی هستند؟
تیمی از متخصصان پزشکی بسیار آموزش دیده در طول پرتودرمانی در مراقبت شما نقش خواهند داشت. این تیم توسط یک انکولوژیست پرتوی ، پزشکی متخصص در استفاده از پرتودرمانی برای درمان سرطان ، تعیین می شود.
انکولوژیست های پرتوی
انکولوژیست های پرتوی پزشکانی هستند که نظارت بر درمان های پرتودرمانی شما را بر عهده دارند. این پزشکان با سایر اعضای تیم پرتودرمانی همکاری می کنند تا برنامه درمانی شما را تهیه و تجویز کنند و مطمئن شوند که هر روش درمانی به طور دقیق انجام می شود. انکولوژیست پرتوی شما همچنین پیشرفت شما را پیگیری می کند و درمان را در صورت لزوم تنظیم می کند تا مطمئن شود بهترین مراقبت را دریافت می کنید. انکولوژیست های پرتوی به شناسایی و درمان عوارض جانبی احتمالی ناشی از پرتودرمانی کمک می کنند. آنها از نزدیک با سایر پزشکان سرطان ، از جمله سرطان شناسان و جراحان پزشکی ، و همه اعضای تیم انکولوژی پرتوی همکاری می کنند.
انکولوژیست های پرتوی حداقل چهار سال دانشکده ، چهار سال دانشکده پزشکی ، یک سال آموزش پزشکی عمومی و چهار سال رزیدنسی (تخصص) در انکولوژی پرتوی را گذرانده اند. آنها آموزش گسترده ای در زمینه پزشکی سرطان و استفاده بی خطر از اشعه برای درمان این بیماری دارند.
فیزیک پزشکان
فیزیک پزشکان در طول برنامه ریزی درمان و تحویل اشعه مستقیماً با انکولوژیست پرتوی همکاری می کنند. آنها بر کار دوزیمتریست نیز نظارت می کنند و به شما اطمینان می دهند که درمان های پیچیده به درستی برای هر بیمار تنظیم شده است. فیزیک پزشکان برنامه های کنترل کیفیت تجهیزات و جلسات را تهیه و هدایت می کنند. آنها همچنین با اندازه گیری دقیق میزان اشعه و انجام سایر آزمایشات ایمن به طور منظم ، از عملکرد صحیح تجهیزات اطمینان می یابند.
دوزیمتریست ها
دوزیمتریست ها با انکولوژیست پرتوی و فیزیک پزشکان کار می کنند تا دوز اشعه را به دقت محاسبه کنند تا مطمئن شوند تومور به اندازه کافی تابش دریافت می کند. با استفاده از رایانه ، آنها یک طرح درمانی تهیه می کنند که می تواند تومور را به بهترین وجه از بین ببرد در حالی که بافت سالم را حفظ می کند.
درمانگران پرتوی
درمانگران پرتودرمانی با انکولوژیست های پرتوی همکاری می کنند تا تحت تجویز و نظارت پزشک معالجه پرتودهی روزانه را انجام دهند. آنها سوابق را بطور روزانه نگهداری می کنند و به طور منظم دستگاه رادیوتراپی را بررسی می کنند تا از عملکرد درست آنها اطمینان حاصل کنند.
پرستاران رادیوتراپی انکولوژی
پرستاران پرتودرمانی با همه اعضای تیم درمانی برای مراقبت از شما و خانواده شما قبل ، حین و بعد از درمان کار می کنند. آنها عوارض جانبی احتمالی را که ممکن است تجربه کنید توضیح می دهند و نحوه مدیریت آنها را توضیح می دهند. آنها نحوه عملکرد شما را در طول درمان ارزیابی کرده و به شما کمک می کنند تا با تغییراتی که تجربه می کنید کنار بیایید. اگر آنها در یک آزمون خاص قبول شوند ، توسط آزمون پرستاری انکولوژی به عنوان یک پرستار مجاز سرطان تایید شده اند.
سایر متخصصان بهداشت
ممکن است هنگام انجام پرتودرمانی با تعدادی دیگر از متخصصان مراقبت های بهداشتی کار کنید. این متخصصان اطمینان حاصل می کنند که تمام نیازهای جسمی و روانی شما در طول دوره درمان برآورده می شود.
مددکاران اجتماعی
مددکاران اجتماعی در دسترس هستند تا خدمات پشتیبانی متنوعی را به شما و خانواده تان ارائه دهند. آنها می توانند مشاوره ای برای کمک به شما و خانواده شما در کنار آمدن با تشخیص سرطان و درمان شما ارائه دهند. آنها همچنین ممکن است به ترتیب مراقبت های بهداشتی در منزل و سایر خدمات کمک کنند.
متخصصان تغذیه
متخصصان تغذیه می توانند با شما همکاری کنند و در طول دوره های درمانی به شما کمک کنند تا درست غذا بگیرید. اگر درمان بر اشتهای شما و آنچه می توانید بخورید می توانند به شما کمک کنند برنامه غذایی خود را اصلاح کنید و می توانند دستورالعمل ها ، پیشنهادات منو و اطلاعاتی در زمینه کمک به مدیریت برخی از عوارض جانبی درمان از دیدگاه رژیم غذایی ارائه دهند. هر گونه مسئله و سوال در مورد رژیم غذایی در مورد مکمل ها و ادعاهایی که می توانید در مورد آنها بخوانید ، می تواند در زمان مشاوره یا در حین درمان نیز برطرف شود.
فیزیوتراپیست ها
فیزیوتراپیست ها از تمریناتی برای کمک به عملکرد صحیح بدن شما در حالی که تحت درمان هستید استفاده می کنند. این تمرینات می تواند به کنترل عوارض جانبی ، کاهش درد و سلامتی شما کمک کند.
دندانپزشکان
در صورت دریافت پرتوی برای سرطان های دهان یا سر و گردن ، ممکن است دندانپزشکان درگیر شوند. آنها به شما در جلوگیری از آسیب رساندن اشعه به نواحی سالم دهان ، مراقبت از دندانها ، لثه ها و سایر بافت های دهان کمک می کنند و ممکن است کارهای پیشگیرانه دندانپزشکی قبل از پرتودرمانی را توصیه کنند آنها همچنین به مدیریت عوارض جانبی خوراکی سرطان درمانی مانند خشکی دهان کمک می کنند.
عوارض رادیوتراپی | آیا پرتودرمانی بی خطر است؟
برخی از بیماران نگران ایمنی در پرتودرمانی هستند. بیش از 100 سال است که از اشعه برای درمان بیماران با موفقیت استفاده می شود. در آن زمان ، پیشرفت های زیادی برای اطمینان از ایمن و موثر بودن پرتودرمانی حاصل شده است.
قبل از شروع دریافت پرتودرمانی ، تیم پرتونگاری آنکولوژی شما با دقت برنامه شما را تنظیم می کند تا اطمینان حاصل کند که شما تحت درمان ایمن و دقیق قرار دارید. برای جلوگیری از اندام های سالم در ناحیه ، درمان به دقت برنامه ریزی خواهد شد تا بر روی سرطان متمرکز شود. در طول دوره درمان شما ، اعضای تیم شما برنامه شما را بررسی و دوباره بررسی می کنند. همچنین از کامپیوترهای ویژه برای بررسی و بررسی مجدد دستگاههای درمانی استفاده می شود تا مطمئن شوید که درمان مناسب انجام می شود. اگر تحت پرتودرمانی خارجی قرار بگیرید ، پس از پایان درمان رادیواکتیو نخواهید بود زیرا این اشعه در بدن شما باقی نمی ماند. با این حال ، اگر تحت درمان با براکی تراپی قرار بگیرید ، منابع رادیواکتیو بسیار کمی به طور موقت یا دائمی در داخل بدن ، تومور یا بافت اطراف تومور کاشته می شوند. انکولوژیست پرتوی شما اقدامات احتیاطی ویژه ای را که شما یا خانواده و دوستانتان لازم است انجام دهید توضیح می دهد.
برخی از بیماران نگرانند که پرتودرمانی سالها پس از درمان باعث سرطان شود. گرچه این یک خطر بسیار ناچیز است ، اکنون مهمترین مورد برای درمان سرطان است. درمورد هر گونه ترس ممکن است با انکولوژیست پرتوی یا پرستار پرتودرمانی صحبت کنید. مانند همه روش های درمانی ، اشعه نیز می تواند عوارض جانبی ایجاد کند.
قبل ، حین و بعد از درمان چه اتفاقی می افتد؟
پس از تشخیص ، شما احتمالاً با چندین پزشک متخصص سرطان مانند جراح ، یک انکولوژیست پزشکی و یک انکولوژیست پرتوی با پزشک مراقبت های اولیه خود صحبت خواهید کرد تا در مورد گزینه های درمانی خود صحبت کنید. این متخصصان با هم همکاری خواهند کرد تا بهترین روش درمانی را برای شما توصیه کنند. در برخی موارد ، با استفاده از بیش از یک نوع درمان ، سرطان شما باید درمان شود. به عنوان مثال ، اگر سرطان پستان دارید ، ممکن است برای برداشتن تومور (توسط جراح) جراحی کنید ، سپس پرتودرمانی کنید تا سلولهای سرطانی باقیمانده را در پستان یا در نزدیکی آن از بین ببرید (توسط یک انکولوژیست رادیولوژی). همچنین ممکن است شیمی درمانی (توسط یک انکولوژیست پزشکی) برای از بین بردن سلول های سرطانی که به سایر قسمت های بدن سفر کرده اند ، دریافت کنید.
قبل از درمان
ملاقات با یک انکولوژیست پرتوی
اگر در حال بررسی پرتودرمانی هستید ، ابتدا باید با یک انکولوژیست پرتوی ملاقات کنید تا ببینید آیا پرتودرمانی برای شما مناسب است یا خیر. در اولین ویزیت ، پزشک نیاز شما به پرتودرمانی و نتایج احتمالی آن را ارزیابی می کند. این شامل بررسی مشکلات پزشکی فعلی ، سابقه پزشکی گذشته ، سابقه جراحی گذشته ، سابقه خانوادگی ، داروها ، آلرژی ها و سبک زندگی شما است. همچنین پزشک معاینه جسمی را انجام می دهد تا میزان بیماری شما را ارزیابی کند و وضعیت جسمی عمومی شما را قضاوت کند. همچنین ممکن است توسط یک دانشجوی پزشکی ، یک رزیدنت (انکولوژیست پرتوی در آموزش) ، یک پزشک پرستار ، یک دستیار پزشک یا یک پرستار دیده شوید. پس از بررسی آزمایشات پزشکی شما ، از جمله سی تی اسکن ، اسکن ام آر آی و اسکن PET و انجام یک معاینه دقیق ، انکولوژیست پرتوی شما در مورد مزایا و خطرات احتمالی پرتودرمانی با شما صحبت می کند و به سوالات شما پاسخ می دهد.
شبیه سازی
برای موثرترین حالت ، پرتودرمانی باید دقیقاً در هر هدف انجام شود یا هر زمان که درمان انجام می شود. فرآیند اندازه گیری بدن و علامت گذاری پوست شما برای کمک به تیم شما ، پرتوهای تابش را به طور ایمن و دقیقاً به مکان های مورد نظر هدایت می کند ، شبیه سازی نامیده می شود. در حین شبیه سازی ، انکولوژیست پرتوی و پرتودرمانگر شما را روی دستگاه شبیه سازی دقیقاً در موقعیتی قرار می دهند که در حین درمان واقعی خواهید داشت. پرتودرمانی شما ، تحت نظر پزشک ، ناحیه ای را که باید مستقیماً روی پوست یا دستگاه های بی حرکتی تحت درمان قرار گیرد ، علامت گذاری می کند. دستگاه های بی حرکتی قالب ها ، گچ ها ، سرستون ها یا سایر وسایل هستند که به شما کمک می کنند در طول کل درمان در همان وضعیت باقی بمانید. پرتودرمانی پوست شما و / یا دستگاه های بی حرکتی را با یک رنگ موقت روشن یا مجموعه ای از خال کوبی های کوچک و دائمی مشخص می کند.
ممکن است انکولوژیست پرتوی شما درخواست کند که بلوک یا محافظ خاصی برای شما ساخته شود. این بلوک ها یا محافظ ها قبل از هر روش درمانی در دستگاه پرتودرمانی خارجی قرار می گیرند و برای شکل دهی تابش به تومور و جلوگیری از برخورد اشعه به بافت طبیعی مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین می توان از کولیماتورهای چند برگی برای شکل دادن به پرتو و دستیابی به انتقال ایمن پرتودرمانی استفاده کرد.
برنامه ریزی درمانی
پس از اتمام شبیه سازی ، انکولوژیست پرتوی و سایر اعضای تیم درمانی اطلاعاتی را که در حین شبیه سازی به دست آوردند به همراه آزمایش های پزشکی قبلی بررسی می کنند تا یک برنامه درمانی تهیه کنند. غالباً ، سی تی اسکن با برنامه ریزی درمانی خاص برای کمک به شبیه سازی و برنامه ریزی درمانی انجام می شود. این سی تی اسکن علاوه بر سی تی اسکن تشخیصی شماست. غالباً ، از نرم افزار رایانه ای پیچیده و برنامه ریزی کننده درمان برای کمک به طراحی بهترین برنامه درمانی استفاده می شود. پس از بررسی تمام این اطلاعات ، پزشک نسخه ای برای شما می نویسد که دقیقاً میزان پرتوی شما و قسمت های بدن شما را مشخص می کند.
[button link=”https://behayand.com/%d8%b1%d8%a7%d8%af%db%8c%d9%88%d8%aa%d8%b1%d8%a7%d9%be%db%8c-%d9%88-%d8%b3%d8%b1%d8%b7%d8%a7%d9%86/” type=”big” color=”green” newwindow=”yes”] ادامه مطلب در بخش بعدی[/button]