علائم هشدار دهنده سرطان تخمدان چیست؟

علائم سرطان تخمدان

علائم سرطان تخمدان چیست؟

گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:

واتساپ(09023009259)

بر اساس تعریف مایوکلینیک سرطان تخمدان (ovarian cancer) نوعی سرطان است که در تخمدان ها تشکیل می شود. دستگاه تولید مثل زنان شامل دو تخمدان در هر دو طرف رحم است. تخمدان ها (که هر کدام به اندازه یک بادام است) مسئول تولید تخمک و همچنین هورمون های استروژن و پروژسترون می باشند.

سرطان تخمدان اغلب تا زمانی که در لگن و شکم گسترش نیابد ، کشف نمی شود. درمان سرطان تخمدان در این مراحل آخر، دشوارتر است. سرطان تخمدان در مراحل اولیه که در آن بیماری محدود به تخمدان ها است ، به احتمال زیاد با موفقیت درمان می شود.

به طور کلی برای درمان سرطان تخمدان، از جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی استفاده می شود.

علائم سرطان تخمدان
علائم سرطان تخمدان

سرطان تخمدان در مراحل اولیه به ندرت منجر به بروز علائم می شود. سرطان تخمدان در مرحله پیشرفته ممکن است منجر به بروز علائم کم و غیر اختصاصی شود که غالباً با بیماری های خوش خیم شایع تر اشتباه گرفته می شوند.

علائم هشدار دهنده سرطان تخمدان یا علائم عود سرطان تخمدان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • نفخ یا تورم شکم
  • هنگام غذا خوردن به سرعت احساس پری و سیری کنید
  • کاهش وزن
  • ناراحتی در ناحیه لگن
  • تغییر در عادات روده مانند یبوست
  • نیاز مکرر به ادرار کردن
  • درد در ناحیه شکم یا ناحیه بین کفل های باسن
  • بی اشتهایی

دیگر علائم غیر مستقیم سرطان تخمدان عبارتند از:

  • سوءهاضمه
  • کمر درد
  • احساس خستگی مداوم
  • خونریزی واژن بعد از قاعدگی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟ علائم سرطان تخمدان

در صورت بروز علائم یا نشانه هایی که برای شما نگران کننده باشد با پزشک خود ملاقات کنید.

اگر سابقه خانوادگی این سرطان یا سرطان پستان دارید یا علامتهای اولیه سرطان تخمدان را در خود رویت می کنید، در مورد خطر ابتلا به سرطان تخمدان با پزشک خود صحبت کنید. پزشک ممکن است شما را به یک مشاور ژنتیک ارجاع دهد تا در مورد انجام برخی آزمایشات برای بررسی جهش های ژنی که خطر ابتلا به سرطان پستان و تخمدان را افزایش می دهند با شما صحبت کند.

علائم سرطان تخمدان را بیشتر بشناسیم

در معاینه اولیه چه اتفاقی می افتد؟

در جلسه اولی که برای معاینه به پزشک مراجعه میک نید، او در مورد وضعیت عمومی سلامت و علائمی که تجربه کرده اید از شما سوال خواهد پرسید. سپس در مورد سابقه خانوادگی یا فامیلی از سرطان تخمدان یا سینه می پرسد.

پزشک عمومی یا یک پرستار کارآزموده ممکن است از شما درخواست انجام یک معاینه اولیه بکند. در این شرایط اگر با پزشک آقا راحت نیستید، می توانید به یک دکتر خانم مراجعه کنید، چراکه قسمت پایین تنه مورد معاینه قرار خواهد گرفت.

این معاینه اولیه می تواند به صورت های زیر باشد:

  • پزشک به آرامی یک ابزار تیوب شکل را داخل واژن قرار می دهد تا بتواند بخش های داخلی آن را ببیند.
  • پزشک روی ناحیه شکم و داخل واژن فشار نرمی وارد می کند تا ببیند که آیا هیچگونه توده یا زخم ملتهبی را حس می کند یا نه.

این معاینه درد ندارد اما خب راحت هم نیست. چنانچه احساس ناراحتی می کنید با پزشک در این مورد صحبت کنید.

اگر به شما کمک می کند، بهتر است یکی از اعضای خانواده یا دوستان نزدیکتان را همراه خود به جلسه معاینه ببرید.

علل سرطان تخمدان علائم سرطان تخمدان

هنوز به درستی مشخص نیست که چه عواملی منجر به ایجاد این سرطان می شوند ، اگرچه پزشکان فاکتورهایی را شناسایی کرده اند که می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.

علائم سرطان تخمدان
علائم سرطان تخمدان

به طور کلی ، سرطان از زمانی شروع می شود که سلول دچار خطا (جهش) در DNA خود شود. این جهش ها به سلول دستور می دهند که به سرعت رشد و تکثیر یابد ، در نتیجه باعث شکل گیری توده ای (تومور) از سلول های غیر طبیعی می شود. هنگامی که سلول های سالم می میرند، سلول های غیر طبیعی به حیات خود را ادامه می دهند. آنها می توانند به بافت های اطراف حمله کرده و از تومور اولیه جدا شوند تا در جای دیگری از بدن گسترش یابد (متاستاز سرطان تخمدان).

علائم سرطان تخمدان در زنان

انواع سرطان تخمدان

نوع سلولی که سرطان در آن شروع می شود، نوع سرطان تخمدان شما را تعیین می کند. انواع این سرطان عمدتا شامل موارد زیر است:

  • تومورهای اپیتلیال (Epithelial ) که از لایه نازک بافتی که قسمت بیرونی تخمدان ها را پوشانده است ، تشکیل می شوند. حدود 90 درصد از سرطان های تخمدان، تومورهای اپیتلیال هستند (توده بدخیم تخمدان).
  • تومورهای استرومال (Stromal ) که از بافت تخمدان که حاوی سلول های تولید کننده هورمون است، تشکیل می شوند. این تومورها معمولاً در مراحل اولیه (توده های خوش خیم تخمدان) نسبت به سایر تومورهای تخمدان تشخیص داده می شوند. حدود 7 درصد تومورهای تخمدان، استرومال هست.

علائم سرطان تخمدان

عوامل خطر سرطان تخمدان

عواملی که می توانند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند، عبارتند از:

  • سن بالا. سرطان تخمدان در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما بیشتر در زنان در سنین 50 تا 60 سال مشاهده می شود.
  • جهش های ژن ارثی. درصد کمی از سرطان تخمدان در اثر جهش ژنی که از والدین خود به ارث می برید، ایجاد می شود. ژن های شناخته شده در افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان ، ژن سرطان پستان 1 (BRCA1) و ژن سرطان پستان 2 (BRCA2) می باشد. این ژن ها همچنین خطر ابتلا به سرطان پستان را نیز افزایش می دهند. سایر جهش های ژنی از جمله موارد مرتبط با سندرم لینچ نیز در افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان شناخته شده اند.
  • سابقه خانوادگی سرطان تخمدان. افرادی که دو یا چند تن از بستگان نزدیک شان به سرطان تخمدان مبتلا بوده یا هستند ، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند.
  • درمان جایگزینی هورمون استروژن ، به ویژه استفاده طولانی مدت و در دوزهای زیاد.
  • سن شروع و خاتمه قاعدگی. آغاز قاعدگی در سنین پایین یا شروع یائسگی در سنین بالا یا هر دو مورد ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد.
نشانه های سرطان تخمدان
نشانه های سرطان تخمدان

پیشگیری از سرطان تخمدان

هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از سرطان تخمدان وجود ندارد. اما ممکن است راهکارهایی برای کاهش این خطر در شما وجود داشته باشد، از جمله:

  • قرص های ضد بارداری مصرف کنید. از پزشک خود بپرسید که آیا قرص های ضد بارداری برای شما مناسب هستند یا خیر. زنانی که از داروهای ضد بارداری خوراکی استفاده می کنند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش دهند. اما داروهای ضد بارداری خوراکی خطراتی هم دارند ، بنابراین در مورد این که آیا بر اساس وضعیت تان، مزایای داروهای ضد بارداری از خطر ابتلا به این سرطان بیشتر است با پزشک خود مشورت کنید.
  • در مورد عوامل خطر خود با پزشک صحبت کنید. اگر سابقه خانوادگی سرطان های پستان و تخمدان دارید ، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک شما می تواند این مسئله را سنگ بنای خطر ابتلا به سرطان شما تعیین کند. در بعضی موارد ، پزشک ممکن است شما را به یک مشاور ژنتیک ارجاع دهد که می تواند در تصمیم گیری در مورد انجام آزمایش ژنتیک به شما کمک کند. اگر به نظر برسد که دارای جهش ژنی هستید و این موضوع احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را در شما افزایش می دهد ، ممکن است برای پیشگیری از سرطان تخمدان های لازم باشد تخمدان های خود را توسط جراحی بردارید.

علائم سرطان تخمدان

تشخیص سرطان تخمدان

آزمایشات و روش های متعددی برای تشخیص این سرطان وجود دارد که عبارتند از:

  • معاینه لگن. در طی معاینه لگن ، پزشک دستکش به دست کرده و انگشتان خود را وارد واژن شما می کند و به طور همزمان با استفاده از دست دیگر روی شکم شما فشار وارد می کند تا اعضای لگن تان را احساس کند (لمس کند). پزشک همچنین از نظر بصری دستگاه تناسلی خارجی ، واژن و دهانه رحم تان نیز را معاینه می کند.
  • تست های تصویربرداری. تست هایی مانند سونوگرافی (تشخیص سرطان تخمدان با سونوگرافی شکم) یا سی تی اسکن از شکم و لگن تان ممکن است به تعیین اندازه ، شکل و ساختار تخمدان های تان کمک کند.
  • آزمایش خون. آزمایش خون ممکن است شامل آزمایش عملکرد اعضای بدن باشد که می تواند به تعیین سلامت کلی شما کمک کند.پزشک ممکن است خون شما را از حیث نشانگرهای توموری که نشان دهنده سرطان تخمدان هستند نیز آزمایش کند. به عنوان مثال ، آزمایش آنتی ژن سرطانی (CA125) 125 می تواند پروتئینی را که اغلب در سطح سلول های سرطانی تخمدان یافت می شود ، تشخیص دهد. این آزمایشات نمی توانند به پزشک تان نشان دهند که شما مبتلا به سرطان هستید ، اما ممکن است سرنخ هایی در مورد تشخیص و پیش بینی بیماری تان در آینده به وی بدهد.
  • عمل جراحی. بعضی اوقات تا زمانی که تحت عمل جراحی برای برداشتن تخمدان قرار نگیرید، پزشک نمی تواند از تشخیص این بیماری در شما اطمینان داشته باشد.
  • نمونه برداری. در این روش بخش کوچکی از سلول های داخلی یا مایع تخمدان، با استفاده از سوزن بیوپسی به عنوان نمونه برداشته می شود تا در آزمایش مورد بررسی قرار گیرد.
  • نگاه انداختن به تخمدان ها، با استفاده از دوربینی که بر سر یک تیوب کوچک قرار گرفته است و از طریق یک برش کوچک در نامحه شکم وارد بدن می شود

 

مراحل سرطان تخمدان

پس از این که مشخص شده شما به سرطان تخمدان مبتلا هستید، پزشک معالج تان از آزمایشات و سایر روش ها برای تعیین مرحله سرطان استفاده می کند. مراحل سرطان تخمدان با استفاده از اعداد رومی از I تا IV (یک تا چهار) نشان داده می شود و کمترین مرحله نشان می دهد که این سرطان تنها به تخمدان ها محدود شده است. در مرحله چهارم ، سرطان در نواحی دوردست تر بدن نیز گسترش یافته است.

پرتودرمانی سرطان تخمدان

ادامه مطلب در بخش دوم: درمان سرطان تخمدان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا