همه چیز در مورد سرطان مثانه از مهمترین علامت سرطان مثانه تا درمان

بر اساس تعریف مایو کلینیک ، سرطان مثانه نوعی سرطان شایع است که در سلول های مثانه تشکیل می شود. مثانه عضوی توخالی است که در عضله شکم تان قرار گرفته است که ادرار را در خود ذخیره می کند.

گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:

واتساپ(09023009259)

این سرطان غالباً در سلول هایی (سلول های اوروتلیال) که در داخل مثانه قرار دارند ، شروع می شود. سلول های اوروتلیال همچنین در کلیه ها و لوله های میزنای (حالب ها) وجود دارد که کلیه ها را به مثانه متصل می کند. سرطان اوروتلیال می تواند در کلیه ها و حالب ها نیز اتفاق بیفتد ، اما شیوع آن در مثانه بسیار بیشتر است.

خوشبختانه بیشتر سرطان های مثانه در مراحل اولیه ، یعنی زمانی که سرطان بسیار قابل درمان است ، تشخیص داده می شوند. اما حتی سرطان های مثانه در مراحل اولیه نیز می توانند پس از درمان موفقیت آمیز ، دوباره برگردند. به همین دلیل ، افراد مبتلا به این سرطان معمولاً برای سال ها پس از درمان به آزمایشات پیگیرانه نیاز دارند تا به دنبال عود سرطان مثانه باشند.

 

علائم سرطان مثانه

علائم سرطان مثانه نی نی سایت
علایم سرطان مثانه

علایم مشهود سرطان مثانه و نشانه های آن ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • رویت خون در ادرار (هماچوری) ، که ممکن است باعث شود ادرار قرمز روشن یا به رنگ کوکاکولا به نظر برسد ، با این وجود گاهی اوقات ادرار طبیعی به نظر می رسد و وجود خون تنها در تست آزمایشگاه شناسایی می شود
  • تکرر ادرار
  • ادرار دردناک
  • کمردرد

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم

اگر متوجه شدید که رنگ ادرار تغییر رنگ داده است و نگرانید که ممکن است حاوی خون باشد ، برای بررسی آن با پزشک خود وقت ملاقات بگذارید. همچنین اگر علائم یا نشانه های دیگری دارید که شما را نگران می کند با پزشک خود مشورت کنید.

 

علت سرطان مثانه

این سرطان از آنجا شروع می شود که تغییراتی (جهش) در DNA سلول های مثانه ایجاد می شود. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد. اما این تغییرات به سلول می گوید که وقتی موعد مرگ سلول های سالم می رسد به سرعت تکثیر شده و به حیات خود ادامه دهند. سلول های غیرطبیعی رفته رفته توموری را تشکیل می دهند که می تواند به بافت طبیعی بدن حمله کرده و آن را از بین ببرد. با گذشت زمان ، سلول های غیرطبیعی می توانند گسترش یابند و در بدن پخش شوند (متاستاز سرطان مثانه).

 

انواع سرطان مثانه

طول عمر بیماران سرطان مثانه

انواع مختلفی از سلول ها می توانند در مثانه شما سرطانی شوند. نوع سلول مثانه که سرطان در آن شروع می شود ، نوع این سرطان را نیز تعیین می کند. پزشکان از این اطلاعات برای تعیین اینکه کدام روش درمانی می تواند برای شما بهتر باشد استفاده می کنند.

انواع سرطان مثانه عبارتند از:

  • کارسینوم اوروتلیال. کارسینوم اوروتلیال ، که قبلاً کارسینوم سلول ترانزیشنال نامیده می شد ، در سلول های داخلی مثانه قرار تشکیل می شود. سلول های اوروتلیال با پر شدن مثانه منبسط و در هنگام خالی بودن مثانه منقبض می شوند. همین سلول ها در داخل مجاری ادرار قرار دارند و سرطان ها در آن مکان ها نیز تشکیل می شوند. کارسینوم اوروتلیال شایع ترین نوع این سرطان به شمار می رود.
  • کارسینوم سلول سنگفرشی. کارسینوم سلول سنگفرشی با تحریک مزمن مثانه همراه است – به عنوان مثال ، از طریق عفونت یا استفاده طولانی مدت از سوند ادراری. کارسینوم سلول سنگفرشی مثانه نوعی سرطان نادر است. این بیماری در مناطقی از جهان که عفونت انگلی خاصی (به نام شیستوزومیازیس) وجود دارد که یکی از علل شایع عفونت های مثانه است ، بیشتر دیده می شود.
  • آدنوکارسینوم. آدنوکارسینوم در سلول هایی تشکیل می شود که غدد ترشح کننده مخاط مثانه را تشکیل می دهند. آدنوکارسینوم مثانه نیز بسیار نادر است.

برخی از سرطان های مثانه بیش از یک نوع سلول را شامل می شوند.

 

عوامل خطر

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش دهند عبارتند از:

  • استعمال دخانیات. کشیدن سیگار، قلیان یا پیپ ممکن است با تجمع مواد شیمیایی مضر در ادرار ، خطر این سرطان را افزایش دهد. هنگام استعمال دخانیات ، بدن شما مواد شیمیایی موجود در دود را پردازش می کند و برخی از آنها را از طریق ادرار دفع می کند. این مواد شیمیایی مضر ممکن است به مخاط مثانه آسیب برساند ، که می تواند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهد.
  • افزایش سن. با افزایش سن خطر ابتلا به این سرطان نیز افزایش می یابد. اگرچه این سرطان ممکن است در هر سنی رخ دهد ، اما بیشتر افرادی که بیش از 55 سال دارند ، محتمل تر است.
  • مرد بودن. مردان بیشتر از زنان به این سرطان مبتلا می شوند.
  • قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص. کلیه های شما در فیلتر کردن مواد شیمیایی مضر از جریان خون و انتقال آنها به مثانه نقش اساسی دارند. به همین دلیل ، تصور می شود که قرارگیری در معرض برخی مواد شیمیایی خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهد. مواد شیمیایی مرتبط با خطر این سرطان شامل آرسنیک و مواد شیمیایی است که در تولید رنگ مو ، لاستیک ، چرم ، منسوجات و رنگ های هنری و ساختمانی استفاده می شود.
  • درمان قبلی سرطان. درمان با داروی ضد سرطان سیکلوفسفامید خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد. افرادی که تحت پرتو درمانی لگن برای سرطان قبلی قرار داشته اند ، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این سرطان هستند.
  • التهاب مزمن مثانه. عفونت یا التهاب مزمن یا مکرر ادرار (سیستیت) ، می تواند در صورت استفاده طولانی مدت از سوند ادرار رخ دهد ، و همچنین ممکن است خطر ابتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی مثانه را نیز افزایش دهد. در برخی مناطق جهان ، کارسینوم سلول سنگفرشی با التهاب مزمن مثانه ناشی از عفونت انگلی معروف به شیستوزومیازیس مرتبط است.
  • سابقه شخصی ابتلا به سرطان. اگر قبلا به این سرطان مبتلا شده اید ، احتمال ابتلا دوباره به آن وجود دارد.

آیا سرطان مثانه ارثی است ؟

اگر یکی از خویشاوندان خونی شما (والدین ، ​​خواهر و برادر یا فرزند) سابقه این سرطان داشته باشد ، ممکن است خطر ابتلا به این بیماری در شما افزایش یابد ، اگرچه به ندرت پیش می آید که این سرطان در خانواده ها متداول باشد. سابقه خانوادگی ابتلا به سندرم لینچ که همچنین به عنوان سرطان غیرپولیپوزی ارثی روده بزرگ (HNPCC) شناخته می شود ، می تواند خطر ابتلا به سرطان را در دستگاه ادراری ، و همچنین در روده بزرگ ، رحم ، تخمدان ها و سایر اندام ها افزایش دهد.

 

راه های پیشگیری از سرطان مثانه

سرطان مثانه در مردان
نظرات در مورد سرطان مثانه

اگرچه هیچ روش تضمینی برای جلوگیری از سرطان مثانه وجود ندارد ، اما شما می توانید برای کمک به کاهش این خطر در خود اقداماتی انجام دهید. برای مثال به منظور پیشگیری از سرطان مثانه از موارد زیر تبعیت کنید:

  • سیگار نکشید. اگر سیگار نمی کشید ، هرگز آن را شروع نکنید. اگر سیگار می کشید ، با پزشک خود در مورد برنامه ای که به شما کمک می کند تا آن را ترک کنید ، مشورت کنید. گروه های پشتیبانی ، داروها و روش های مختلف ممکن است در این راه به شما کمک کند.
  • در مورد استفاده از مواد شیمیایی احتیاط کنید. اگر با مواد شیمیایی سروکار دارید ، برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض آنها ، تمام دستورالعمل های ایمنی را دنبال کنید.
  • انواع میوه ها و سبزیجات را در رژیم غذایی خود بگنجانید. یک رژیم غذایی غنی مملو از انواع میوه و سبزیجات رنگارنگ را انتخاب کنید. آنتی اکسیدان موجود در میوه ها و سبزیجات ممکن است به شما در کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند.

 

تشخیص سرطان مثانه | آیا سونوگرافی سرطان مثانه را نشان میدهد

آزمایشات و روش هایی که برای تشخیص این سرطان استفاده می شود ، ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • استفاده از یک اسکوپ برای بررسی قسمت داخلی مثانه (سیستوسکوپی). برای انجام سیستوسکوپی ، پزشک شما یک لوله باریک کوچک (سیستوسکوپ) را از طریق مجرای ادرار وارد می کند. سیستوسکوپ دارای یک لنز است که به پزشک شما اجازه می دهد تا داخل مجرای ادرار و مثانه شما را ببیند ، تا این ساختارها را از نظر علائم بیماری بررسی کند. سیستوسکوپی را می توان در مطب پزشک یا بیمارستان انجام داد.
  • نمونه برداری از بافت برای آزمایش (بیوپسی). در طی سیستوسکوپی ، پزشک شما ممکن است یک ابزار ویژه را توسط اسکوپ به مثانه منتقل کند تا یک نمونه سلول را برای آزمایش جمع کند (نمونه برداری). این روش را گاهی نمونه برداری تومور مثانه از طریق مجرای ادراری (TURBT) می نامند. TURBT همچنین می تواند برای درمان سرطان مثانه استفاده شود.
  • بررسی نمونه ادرار (سیتولوژی ادرار). نمونه ای از ادرار شما زیر میکروسکوپ برای بررسی سلول های سرطانی در روشی به نام سیتولوژی ادرار تجزیه و تحلیل می شود.
  • آزمایشات تصویربرداری. آزمایشات تصویربرداری ، مانند اوروگرام توموگرافی کامپیوتری (CT) یا پیلوگرام رتروگراد ، به پزشک اجازه می دهد تا ساختارهای دستگاه ادراری شما را بررسی کند. در طی اوروگرام CT ، ماده حاجب تزریق شده به ورید در دست شما در نهایت به کلیه ها ، حالب ها و مثانه می ریزد. تصاویر اشعه ایکس که در طول آزمایش گرفته شده ، نمای مفصلی از دستگاه ادراری شما را فراهم می کند و به پزشک کمک می کند تا مناطقی را که ممکن است سرطان باشد ، شناسایی کند. پیلوگرام رتروگراد یک معاینه با اشعه ایکس است که برای بررسی دقیق دستگاه ادراری فوقانی استفاده می شود. در طول این آزمایش ، پزشک شما یک لوله نازک (کاتتر) را از طریق مجرای ادرار و مثانه شما رد می کند تا ماده حاجب را به حالب شما تزریق کند. در حالی که تصاویر اشعه ایکس گرفته می شود ، رنگ به کلیه ها ریخته می شود.

 

تعیین میزان سرطان

سرطان مثانه نی نی سایت

بعد از تایید سرطان مثانه ، پزشک ممکن است آزمایشات دیگری را برای تعیین این که آیا سرطان به غدد لنفاوی یا سایر مناطق بدن گسترش یافته است ، توصیه کند.

این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سی تی اسکن
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا ام آر آی (MRI)
  • توموگرافی انتشار پوزیترون یا پت اسکن (PET)
  • اسکن استخوان
  • اشعه ایکس قفسه سینه

پزشک شما بر اساس نتایج حاصل از این روش ها برای تعیین مرحله ای سرطان استفاده می کند. مراحل سرطان مثانه با اعداد رومی از 0 تا IV (صفر تا چهار) نشان داده می شود. پایین ترین مراحل نشان دهنده سرطانی است که محدود به لایه های داخلی مثانه است و هنوز رشد نکرده است تا بتواند بر دیواره ماهیچه عضلانی تأثیر بگذارد. بالاترین مرحله ، مرحله چهارم ، سرطانی را نشان می دهد که به گره های لنفاوی یا ارگان های دوردست بدن گسترش یافته است

درجه بندی سرطان مثانه

سرطان های مثانه بیشتر بر اساس نحوه ظاهر شدن سلول های سرطانی هنگام مشاهده از طریق میکروسکوپ طبقه بندی می شوند. این به عنوان درجه بندی یا گرید شناخته می شود و پزشک شما ممکن است سرطان را گرید پایین یا گرید بالا توصیف کند:

  • سرطان مثانه گرید پایین. این نوع سرطان دارای سلول هایی است که از نظر شکل ظاهری و سازمان به سلول های طبیعی نزدیک تر هستند (کاملاً تمایز یافته). تومور گرید پایین معمولاً کندتر رشد می کند و احتمال حمله آن به دیواره عضلانی مثانه نسبت به تومور گرید بالا کمتر است.
  • سرطان مثانه گرید بالا. این نوع سرطان دارای سلول هایی است که ظاهری غیرطبیعی دارند و هیچ شباهتی به بافت های ظاهرا طبیعی ندارند (تفاوت چندانی ندارند). یک تومور گرید بالا تمایل به رشد سریع تری به نسبت تومور گرید پایین دارد و ممکن است به دیواره عضلانی مثانه و سایر بافت ها و اندام ها سرایت کند.

ادامه مطلب در بخش دوم >>> روش های درمان

4 دیدگاه دربارهٔ «همه چیز در مورد سرطان مثانه از مهمترین علامت سرطان مثانه تا درمان»

  1. سلام خسته نباشید بنده عمل هموروییدانجام دادم بعدعمل همش سوزش ادراردارم شکمم سمت چپ کنارنافم هم بادمیکنه هم درددارم همین که آب جمع میشه امکان داره ازمثانه ام باشه لطفاراهنمایی کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا