سرطان روده بزرگ نی نی سایت
سرطان روده نوعی سرطان است که در روده بزرگ تشکیل می شود. روده بزرگ، قسمت پایانی دستگاه گوارش است.
گروه پزشکان بهایند، اولین مرکز هوشمند فوق تخصصی پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان (اولین مرکز تخصصی درمان هدفمند و ایمنی درمانی)
ارتباط مستقیم با مرکز:
سرطان روده بزرگ به طور معمول در سالمندان اتفاق می افتد ، با این حال ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد. این وضعیت معمولاً به صورت توده های سلولی کوچک و غیر سرطانی (خوش خیم) به نام پولیپ که در قسمت داخلی روده بزرگ تشکیل می شود ، شروع می شود. با گذشت زمان ، برخی از این پولیپ ها می توانند به سرطان روده بزرگ تبدیل شوند.
پولیپ ها ممکن است کوچک باشند و در صورت وجود علائم کمی دارند. به همین دلیل ، پزشکان برای جلوگیری از سرطان روده بزرگ، آزمایش غربالگری منظم را جهت شناسایی و از بین بردن پولیپ ها، قبل از تبدیل شدن به سرطان ، توصیه می کنند.
در صورت بروز سرطان روده بزرگ ، بسیاری از روش های درمانی برای کمک به کنترل آن، از جمله جراحی ، پرتو درمانی و درمان های دارویی مانند شیمی درمانی ، درمان هدفمند و سیستم ایمنی وجود دارد.
سرطان روده بزرگ گاهی به نام سرطان کولورکتال نیز شناخته می شود که اصطلاحی است از ترکیب سرطان روده بزرگ و سرطان رکتوم که در روده شروع می شود.
علائم هشدار دهنده سرطان روده | مهمترین علائم سرطان روده | علائم سرطان روده در جوانان | علائم عود سرطان روده بزرگ
مهمترین علائم سرطان روده بزرگ شامل موارد زیر است:
- تغییر مداوم در عادات روده ، از جمله اسهال یا یبوست یا تغییر در انسجام مدفوع
- خونریزی رکتال یا وجود خون در مدفوع
- ناراحتی مداوم شکم ، مانند گرفتگی ، تجمع گاز یا درد
- احساس این که روده تان به طور کامل خالی نمی شود
- ضعف یا خستگی
- کاهش وزن بی دلیل
بسیاری از مبتلایان به سرطان روده بزرگ هیچ علائمی را در مراحل اولیه بیماری تجربه نمی کنند. هنگامی که علائم ظاهر شود ، بسته به اندازه و محل سرطان روده بزرگ ، احتمالاً متفاوت خواهد بود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟
چنانچه متوجه علائم ثابتی شدید و این موضوع نگرانی تان را تشدید کرده است، با پزشک خود ملاقات کنید.
در مورد زمان شروع غربالگری سرطان روده بزرگ با پزشک خود مشورت کنید. دستورالعمل های موجود معمولاً توصیه می كنند كه غربالگری سرطان روده بزرگ از حدود 50 سالگی شروع شود. چنانچه عوامل خطر دیگری مانند سابقه خانوادگی این بیماری را دارید ، ممکن است پزشک تان غربالگری زود هنگام یا مکرر به شما توصیه كند.
علل سرطان روده
پزشکان هنوز به درستی نمی دانند که چه عواملی منجر به سرطان روده بزرگ می شود.
به طور کلی ، سرطان روده بزرگ هنگامی شروع می شود که سلول های سالم در روده بزرگ دچار تغییراتی (جهش) در DNA شان شوند. DNA سلول شامل مجموعه ای از دستورالعمل ها است که به سلول می گوید چه کاری باید انجام دهد.
سلول های سالم به روشی منظم رشد می کنند و تقسیم می شوند تا بدن شما به طور طبیعی عمل کند. اما هنگامی که DNA سلول، آسیب دیده و سرطانی می شود ، سلول ها همچنان تقسیم می شوند، حتی اگر به وجود سلول های جدید نیاز نباشد. با تجمع سلول ها ، تومور تشکیل می شود.
با گذشت زمان ، سلول های سرطانی می توانند رشد کرده و بافت های سالم اطراف را نیز در گیر کنند. سلولهای سرطانی همچنین می توانند به سایر قسمت های بدن سرایت کنند و رسوباتی را در آنجا تشکیل دهند (متاستاز).
عوامل خطر سرطان روده
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد عبارتند از:
- سن بالا. سرطان روده بزرگ در هر سنی قابل بروز است ، اما اکثر افراد مبتلا به سرطان روده، بیش از 50 سال سن دارند. نرخ ابتلا به سرطان روده بزرگ در افراد زیر 50 سال افزایش یافته است ، اما پزشکان از علت آن آگاه نیستند.
- نژاد آفریقایی-آمریکایی. آمریکایی های آفریقایی تبار نسبت به نژادهای دیگر خطر بزرگ تری در ابتلا به سرطان روده دارند.
- سابقه شخصی سرطان روده بزرگ یا پولیپ. اگر قبلاً مبتلا به سرطان روده بزرگ بوده اید یا پولیپ روده غیر سرطانی دارید ، در آینده خطر بیشتری شما را تهدید می کند.
- بیماری التهابی روده. بیماری التهابی مزمن روده مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون می توانند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهند.
- سندرم های ارثی که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهند. برخی جهش های ژنی که چندین نسل در خانواده شما شایع بوده است ، می توانند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را به میزان قابل توجهی افزایش دهند. تنها درصد کمی از سرطان های روده بزرگ با ژن های ارثی مرتبط هستند. شایع ترین سندرم های ارثی که خطر سرطان روده بزرگ را افزایش می دهند ، پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP) و سندرم لینچ است که با نام سرطان کولورکتال ارثی غیر پولیپوز (HNPCC) نیز شناخته می شود.
- سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ. اگر یکی از خویشاوند خونی تان مبتلا به این بیماری باشد ، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ بیشتر است. اگر بیش از یک عضو خانواده مبتلا به سرطان روده داشته باشید ، این خطر در شما حتی بیشتر هم می شود.
- رژیم غذایی کم فیبر و پرچرب. سرطان روده بزرگ و سرطان رکتوم ممکن است با یک رژیم غذایی معمول غربی در ارتباط باشد ، زیرا این نوع رژیم غذایی از نظر فیبر، بسیار کم و دارای چربی و کالری زیادی است. تحقیقات در این زمینه نتایج متفاوتی به دنبال داشته است. برخی مطالعات حاکی از افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در افرادی است که دارای رژیم های غذایی سرشار از گوشت قرمز هستند و گوشت های فرآوری شده مصرف می کنند.
- سبک زندگی بدون تحرک. افرادی که بی تحرک هستند، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ در آن ها بیشتر است. فعالیت بدنی منظم می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
- دیابت. افراد مبتلا به دیابت یا مقاومت به انسولین هستند، خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان روده بزرگ دارند.
- چاقی. افرادی که چاق هستند ، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در آنها بیشتر است و همچنین خطر مرگ در اثر سرطان روده بزرگ در مقایسه با افرادی که وزن طبیعی دارند، بیشتر آنها را تهدید می کند.
- سیگار کشیدن. افرادی که سیگار می کشند ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهند.
- الکل. زیاده روی در مصرف الکل، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد.
- پرتو درمانی سرطان. پرتو درمانی که برای معالجه سرطان های قبلی به شکم هدایت شده باشد ، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد.
پیشگیری از سرطان روده
غربالگری سرطان روده بزرگ
پزشکان توصیه می کنند که افرادی که به طور میانگین خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ دارند ، غربالگری سرطان روده بزرگ را در حدود 50 سالگی انجام دهند.
چندین گزینه غربالگری وجود دارد که هر کدام مزایا و معایبی دارند. در مورد گزینه های مناسب خود با پزشک تان مشورت کنید ، و با هم تصمیم بگیرید که کدام تست ها برای شما مناسب تر است.
تغییر سبک زندگی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ
با ایجاد تغییراتی در زندگی روزمره خود می توانید در جهت کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ گام بردارید. این تغییرات عبارتند از:
- مصرف انواع میوه ، سبزیجات و غلات کامل. میوه ها ، سبزیجات و غلات سبوس دار حاوی ویتامین ها ، مواد معدنی ، فیبر و آنتی اکسیدان هستند که می توانند در پیشگیری از سرطان نقش داشته باشند. میوه و سبزیجات متنوعی را انتخاب کنید تا مجموعه ای از ویتامین ها و مواد مغذی را دریافت کنید.
- الکل را در حد اعتدال بنوشید یا در صورت امکان خوددار کنید. اگر نوشیدن الکل را دوست دارید ، میزان الکل مصرفی تان را به یک نوشیدنی برا زنان و دو نوشیدنی برای مردان محدود کنید.
- عدم استعمال سیگار. با پزشک خود در مورد راه هایی که برای ترک سیگار مفید تر باشد، صحبت کنید.
- بیشتر روزهای هفته ورزش کنید. سعی کنید در بیشتر روزها حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. اگر تا کنون بی تحرک بوده اید ، ورزش را به آرامی شروع کنید و به تدریج تا مرز 30 دقیقه برسانید. همچنین قبل از شروع هر برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید.
- وزن متناسب خود را حفظ کنید. اگر وزن متناسبی دارید ، با ترکیب یک رژیم غذایی سالم و ورزش روزانه ، وزن خود را حفظ کنید. اما چنانچه نیاز به کاهش وزن دارید ، از پزشک خود در مورد روش های سالم برای رسیدن به هدف خود پرس و جو کنید. با افزایش میزان ورزش و محدود کردن تعداد کالری های مصرفی تان، به تدریج وزن تان را کاهش دهید.
پیشگیری از سرطان روده بزرگ برای افرادی که ریسک بالایی دارند
برخی از داروها برای کاهش خطر ابتلا به پولیپ های سرطانی یا سرطان روده بزرگ موثر واقع شده اند. به عنوان مثال ، برخی از شواهد ، کاهش خطر ابتلا به پولیپ و سرطان روده بزرگ را به استفاده منظم از آسپرین یا داروهای شبه آسپرین مرتبط می سازد. اما هنوز مشخص نیست چه دوز و چه مدت زمانی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ لازم است. مصرف روزانه آسپیرین خطرات زیادی، از جمله خونریزی از دستگاه گوارش و زخم را دارد.
این گزینه ها به طور کلی برای افرادی اختصاص یافته است که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ دارند. اما شواهد كافي مبنی بر توصيه اين داروها به افرادي كه به طور متوسط خطر سرطان روده دارند، وجود ندارد.
اگر خطر بالای ابتلا به سرطان روده بزرگ در شما وجود دارد ، در مورد عوامل خطر خود با پزشک تان مشورت کنید تا مطمئن شوید داروهای پیشگیرانه برای شما بی خطر هستند یا خیر.
تشخیص سرطان روده
غربالگری سرطان روده بزرگ
پزشکان، تست غربالگری خاصی را برای افراد سالم و بدون علائم و نشانه توصیه می کنند تا به دنبال علائم سرطان روده بزرگ یا پولیپ روده بزرگ غیر سرطانی باشند. یافتن سرطان روده بزرگ در مراحل اولیه ، بیشترین شانس را برای درمان فراهم می آورد. اثبات شده است که غربالگری، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.
پزشکان به طور کلی توصیه می کنند که افرادی که به طور میانگین خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را دارند ، غربالگری را در حدود 50 سالگی شروع کنند.
چندین گزینه غربالگری وجود دارد که هر کدام مزایا و معایبی دارند. در مورد گزینه های مناسب خود با پزشک تان مشورت کنید ، و با هم تصمیم بگیرید که کدام تست ها برای شما مناسب تر است. اگر از کولونوسکوپی برای غربالگری استفاده شود ، می توان پولیپ ها را قبل از تبدیل شدن به سرطان، توسط جراحی از بین برد.
تشخیص سرطان روده بزرگ
اگر علائم و نشانه های شما حاکی از وجود سرطان در روده بزرگ باشد ، پزشک ممکن است یک یا چند آزمایش و روش های زیر را توصیه کند:
- استفاده از اسکوپ برای بررسی قسمت داخلی کولون (کولونوسکوپی). در کولونوسکوپی از یک لوله بلند ، انعطاف پذیر و باریک متصل به یک دوربین فیلمبرداری و مانیتور جهت مشاهده کل روده و رکتوم شما استفاده می شود. در صورت یافتن قسمت های مشکوک ، پزشک شما می تواند از طریق جراحی توسط عبور لوله، نمونه هایی از بافت (بیوپسی) را برای آنالیز و حذف پولیپ، بردارد.
- آزمایش خون. در صورت وجود سرطان روده ، هیچ آزمایش خونی آن را اثبات کند. اما پزشک می تواند خون شما را برای سرنخ هایی در مورد سلامت کلی تان ، مانند عملکرد کلیه و کبد آزمایش کند.
پزشک تان ممکن است خون شما را از حیث وجود ماده شیمیایی که بعضا توسط سرطان روده بزرگ تولید می شود (آنتی ژن کارسینوامبریونیک یا CEA) آزمایش کند. با گذشت زمان ، میزان CEA در خون تان ممکن است به پزشک در درک پیش آگهی شما و اینکه آیا سرطان به درمان پاسخ می دهد یا خیر، کمک کند.
تعیین میزان سرطان
چنانچه به سرطان روده بزرگ مبتلا شده باشید ، پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای تعیین میزان (مرحله) سرطان شما توصیه کند. مرحله بندی سرطان به تعیین اینکه کدام روش درمانی برای شما مناسب تر است کمک می کند.
تست های مرحله بندی ممکن است شامل روش های تصویربرداری مانند اسکن شکمی ، لگن و قفسه سینه باشد. در بسیاری از موارد ، ممکن است مرحله سرطان، تا پس از انجام عمل جراحی سرطان روده به طور کامل مشخص نشود.
مراحل سرطان روده بزرگ توسط اعداد رومی نشان داده می شوند که از 0 تا IV (صفر تا چهار) است و کمترین مرحله نشان دهنده این است که سرطان محدود به پوشش داخلی روده بزرگ است. در مرحله چهارم ، سرطان پیشرفته در نظر گرفته می شود و احتمالا به مناطق دیگر بدن نیز سرایت کرده است (متاستاز شده).
گروه پژوهش و تحقیقات بهایند
[button link=”https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669″ newwindow=”yes”] منبع[/button]